пошук ідеального приміщення для звуку

Обговорення аудіо апаратури та компонентів
yahennadiy
ветеран
Пости в темі: 50
Подякував: 2997 разів
Подякували: 3169 разів
Вік: 63

Re: пошук ідеального приміщення для звуку

Непрочитане повідомлення yahennadiy »

https://svantek.com/academy/sound-pressure-level-spl/
Давайте, все ж, спиратися на формули.
Lp=10lg(p/p0)2 => Lp=20lg(p/p0)
Я просто, іноді, слухаю музику...
alnic
ветеран
Пости в темі: 134
Подякував: 1047 разів
Подякували: 4581 разів
Вік: 54

Непрочитане повідомлення alnic »

onboard писав: 09 червня 2025, 19:50
alnic писав: 09 червня 2025, 17:21 Как заметил коллега, 6 дБ СПЛ это все же в два раза..
Пардон, трудности перевода наверное, или восприятия.
Ни то, ни другое, просто попался бред на английском. ЗД в два раза - это 6 дБ, предел разрешения для тренированного уха с уцелевшими щетинками на базальной мембране - порядка 0,2 дБ. Субъективное ощущение удвоения громкости зависит от целого ряда сопутствующих факторов и точно никак не определяется.

Возможно, тот лондонский индус, набиравший текст, думал в это время о мощности. Ее как раз нужно удвоить, для увеличения ЗД на 3 дБ.
DIYAudio - это путешествие, а не пункт назначения!
yahennadiy
ветеран

Маленьке спостереження. Суб'єктивно з проблемою симетрії в моєму випадку (мова про віртуальну відсутність лівої стіни) ефективно порається всього лише одна панель (45мм). Цього цілком достатньо для поглинання СЧ/ВЧ зліва від лівого гучномовця. В об'єктивному сенсі - коефіцієнт поглинання більше 0.8 для цих частот. А нічого робити з НЧ я не планував та не планую. Іноді, як не дивно, свідомі точкові рішення можуть бути дуже простими та умовно безкоштовними...
Дві панелі за гучномовцями залишаються, звичайно. Це класичне рішення, яке також працює.
:hi:
alnic
ветеран

Кстати, ничего удивительного тут нет. Площадка первого отражения, это сколько? В реальности - это точка, ну пусть пятышко, диаметром 10, условно, см. Есть фирма, делающая на этом упор, ее панели, это не более 40см по габаритам. Это касается всего сч/вч диапазона, важнейшего для киз и пространственных сигналов.
alnic
ветеран

yahennadiy писав: 14 червня 2025, 14:57 Маленьке спостереження. Суб'єктивно з проблемою симетрії в моєму випадку (мова про віртуальну відсутність лівої стіни) ефективно порається всього лише одна панель (45мм). Цього цілком достатньо для поглинання СЧ/ВЧ зліва від лівого гучномовця. В об'єктивному сенсі - коефіцієнт поглинання більше 0.8 для цих частот. А нічого робити з НЧ я не планував та не планую. Іноді, як не дивно, свідомі точкові рішення можуть бути дуже простими та умовно безкоштовними...
Дві панелі за гучномовцями залишаються, звичайно. Це класичне рішення, яке також працює.
Чему учит этот, без сомнения, замечательный опыт? Имхо, яркий пример соблюдения принципа Парето, в данном случае сфера приложения - аудио. Сколько стоит подбор "связок"? А кабелей? А панель?
onboard
слухач
Пости в темі: 23
Подякував: 691 разів
Подякували: 189 разів

Непрочитане повідомлення onboard »

yahennadiy писав: 14 червня 2025, 14:57 А нічого робити з НЧ я не планував та не планую.
Цікаво, яку найнижчу та найвищу частоту мають ті фонограми, з яких Ви робили записи? І особливо, як це визначається по графіках? Ось графіки тих фонограм, тільки переконвертованих у wav. Буду вдячній за лікбез і Вам, і всім небайдужим.
Вкладення
Scherzo
Scherzo
RexTremendae
RexTremendae
yahennadiy
ветеран

Вибачаюсь, що не можу іноді вчасно відповісти, в дорозі. В лікбез я не вмію, а ще й питання не зовсім розумію.
Графіки спектру відображають всі частоти, що має музичний відрізок. Що з цього ми чуємо реально, що маємо можливість чути потенційно, а чого не можемо чути принципово залежить від дуже багатьох факторів. Від системи, від приміщення, від нас самих. Я, наприклад, не маю "золотих вух", лише звичайні органічні. Та й ті з роками втрачають чутливість.
Напевно, максимально щодо спектру може дати хороший навушниковий сетап. Принаймні, кімната не впливає на результат відтворення. Але, там інші обмеження.
onboard
слухач

Зрозуміло що нічого не зрозуміло :) .
При відповідному налаштуванні відображення на графіку буде і частота 10Гц, але дуже сумніваюся, що в фонограммі це саме звук, а не спотворення чи гармоніка чи ще щось. На графіку RexTremendae в попередньому пості є 30Гц по 11дБ, при тому що 1кГц по рівню 38дБ, тобто різниця в 27дБ. Ось і цікаво, чи 30Гц в даному випадку це звук якогось інструменту чи щось інше.
Записав як вийшло, якісь наводки постійно лізуть в запис, може від роутера, але не можу вимкнути бо через нього керування транспортом. Ось так вийшло на графіках, ще б навчитися їх правильно розуміти...
RexTremenade оригінал https://drive.google.com/file/d/1COV3az ... sp=sharing
RexTremenade запис https://drive.google.com/file/d/1Hnc_Jn ... sp=sharing
Scherzo оригінал https://drive.google.com/file/d/19vvgYH ... sp=sharing
Scherzo запис https://drive.google.com/file/d/1pYMMXZ ... sp=sharing

У фонограммі Scherzo в лівому каналі періодично з'являються якісь клацання, цікаво, чи то задум звукорежа, чи сторонні артефакти? Спочатку подумав щось з динаміком.
Вкладення
Scherzo
Scherzo
RexTremendae
RexTremendae
yahennadiy
ветеран

onboard писав: 15 червня 2025, 16:51 ...Записав як вийшло, якісь наводки постійно лізуть в запис, може від роутера, але не можу вимкнути бо через нього керування транспортом. Ось так вийшло на графіках, ще б навчитися їх правильно розуміти...
Чудово. Виміри це про розвиток, про розуміння, про нові знання, новий досвід. Це заслуговує на повагу.
А те, що я пропонував пану spiridon, не було про аудіо, насправді. Не про те, щоб щось дійсно порівнювати. Тим більше мірятися чимось. Про зовсім інше.
Занадто різні підходи. Ми з паном spiridon зовсім інші. Тим не менш, знаходити порозуміння вдається. Вдалось це й зараз...
onboard
слухач

yahennadiy писав: 16 червня 2025, 07:38 Виміри це про розвиток, про розуміння, про нові знання, новий досвід.
Так, ніколи не пізно навчатися новому та корисному.
yahennadiy
ветеран

Ще трохи роздумів на тему.
Послідовно додавав ще два блоки того самого матеріалу. У зонах перших відбиттів правого гучномовця на ліву стіну (як би це не виглядало дивним) та на стелю (для цього довелось вигадати легку тимчасову конструкцію). Виключно там, де наявність панелей міг для себе обґрунтувати. Вплив прогнозовано схожий на те, про що вже писав. Суб'єктивно - віртуальне збільшення об'єму в напрямку за межі панелі, більш сфокусоване позиціонування КІЗ, краща звукова "розбірливість".
Об'єктивно - в різних октавах виміри демонструють різну реакцію на додавання поглинача. На графіку показовий, на мою думку, приклад. Четверта октава (приблизно) 2000-4000Hz. Зелений графік без "панелей". Червоний - панелі по лівій стіні в зоні перших відбиттів та зліва від лівого гучномовця, та на фронтальній стіні за гучномовцями. Блакитний - з додаванням панелі ще й на стелю.
2000-4000Hz 0PanelsGreen 4PanelsRed 4+CeilingPanelBlue.jpg
Нормалізація АЧХ на рівні 3дБ. По всьому звуковому діапазону фіксується різниця на рівні 0-3дБ на окремих частотах.
Панелями іншого типу не займався. Інших задач крім тих, про які згадував, не ставив.
Особисто собі на запитання чи є деяка несиметричність розташування гучномовців вироком відповів.
Можливо комусь це буде корисним або просто цікавим.
alnic
ветеран

yahennadiy писав: 22 червня 2025, 10:43 Суб'єктивно - віртуальне збільшення об'єму в напрямку за межі панелі, більш сфокусоване позиціонування КІЗ, краща звукова "розбірливість"
Прекрасный результат, мои поздравления. Единственное, для ясности, хотелось бы заметить, что для отражения данных изменений такой параметр, как АЧХ, носит весьма малоинформативный характер. Нормализация произошла в области импульсной характеристики :hi:
yahennadiy
ветеран

alnic писав: 22 червня 2025, 11:37 ...хотелось бы заметить, что для отражения данных изменений такой параметр, как АЧХ, носит весьма малоинформативный характер. Нормализация произошла в области импульсной характеристики...
Дякую Вам. :hi:
Стосовно АЧХ я згоден. Прийшов до висновку, що зміни в АЧХ тут просто як показник того, що такий інструмент, як панелі подібного типу, працюють. Це лише про інтегральне значення відбиття звукових хвиль від всіх поверхонь на конкретних частотах у точці розташування мікрофона. Не більше того. Розмір змін тут просто про те, наскільки цей вплив є істотним. Більше як відповідь на запитання "чи не здалося?".
IR та RT-60 ще в процесі оцінки, інтерпретації, осмислення...
alnic
ветеран

yahennadiy писав: 22 червня 2025, 12:57
alnic писав: 22 червня 2025, 11:37 ...хотелось бы заметить, что для отражения данных изменений такой параметр, как АЧХ, носит весьма малоинформативный характер. Нормализация произошла в области импульсной характеристики...
Дякую Вам. :hi:
Стосовно АЧХ я згоден. Прийшов до висновку, що зміни в АЧХ тут просто як показник того, що такий інструмент, як панелі подібного типу, працюють. Це лише про інтегральне значення відбиття звукових хвиль від всіх поверхонь на конкретних частотах у точці розташування мікрофона. Не більше того. Розмір змін тут просто про те, наскільки цей вплив є істотним. Більше як відповідь на запитання "чи не здалося?".
IR та RT-60 ще в процесі оцінки, інтерпретації, осмислення...
Переоценить значение подобной ветки - надо постараться. А Вы, плюс к обсуждениям, берете и пробуете. Ничто так не мотивирует, как наличие единомышленников. Приходится поднимать ж..пу и двигаться))

Пока то да се, продолжаю занимательные упражнения на тему "аудиомебели". После кровати и тумбочек пришел черед... журнального столика :biggrin: Во время замеров ноут и карта должны на чем-то стоять, а в перерывах между ними стакан... чая, например) Решил сделать сам, из все той же фанеры. Столешница с Т-перфорацией(3/15/20), за которой спрячется 30мм поглотителя. Если нет замеров или чая - столик просто вщелкивается в стену, становясь акустической панелью...
Снимок экрана 2025-06-22 в 16.54.12.png
Снимок экрана 2025-06-22 в 16.55.01.png
Снимок экрана 2025-06-22 в 16.55.22.png
Снимок экрана 2025-06-22 в 16.57.41.png
Saburov S.A.M.
ветеран
Пости в темі: 92
Подякував: 9894 разів
Подякували: 8597 разів
Вік: 46
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Saburov S.A.M. »

Альнік, такий стіл мав намальований, вдруге думки вже зійшлися )). Жалко що до дємбєля точно нічого пробувати не буду, лиш вас обох читати))
Відповісти

Повернутись до “Аудіотехніка”