Система Sound-YP

Не соромимося, показуємо свої системи, обговорюємо, радіємо
Sound-YP
ветеран
Пости в темі: 717
Подякував: 2321 разів
Подякували: 2408 разів
Вік: 62

Re: Система Sound-YP

Непрочитане повідомлення Sound-YP »

alnic писав: 25 травня 2025, 10:10 Классная стойка, Юрий Иванович :hi: Самое гибкое и адаптивное решение, при этом простое как гайка. Простая шестигранная, не такие, как на вашей :rolleyes: Пару слоев черной термоусадки на резьбу не думали? Зенковку под шипы шпилек, не царапать платформу? Я бы не спросил, но фото больно качественное, информативное :blush:
Дякую пане Олександр :)
Так, конструктивне рішення дуже гнучке. Це я в свій час підгледів у Mapleshade, правда "гайки" в них латунні, но жаба задавила)) та і самі шпількі мали бути в два рази товстіші, полиці більші... Но на цій стійці воно так заграло, що я вже нічого не хотів чипати. Це як кажуть був перший блін... Іншім я вже робив то більш феншуно) До речі, ці шпильки висилав Кармадону, він їх чорнив на заводі, бо на той час чорних не міг найти.
Про термоусадку думав, но є де які АЛЕ. По-перше, зникає гнучкість. По-друге, не впевнений що демпфування шпильки буде в кращу сторону. З цієї самої причини, під шпильками та пісковиком нічого не має. Що туди не клав, все було в мінус для звуку, тому ось так трохи неохайно виглядає.
П.С. можно просто Юрій :drinks:
П.С.С. на фото так виглядає оригінал)
Вкладення
486228133_677938504578425_7970922003570846299_n.jpg
Краще музики
Лише тиша
Sound-YP
ветеран

Тепер що стосується попередника "Мрії" ;)
З першої спроби прямонакал на 4П1Л... не взлетів (с)
Тому вирішив реалізувати, як каже моя дружина, "Безпрограшний варіант" ))

Попередник запустив на, доволі цікавій, стабілізаторній лампочці - 6С19П.
Дякую Вадиму Піхурець за підказку.
Хоч вона і має не високий коефіцієнт підсилення, но в моєму випадку запасу з головою.
Анодна напруга та струм збігаються з можливостями моєї анодної нагрузки. В катоді все по класиці, резистор + конденсатор.
Накал від перемінної напруги, як раз мій анодний трансформатор має також дві незалежні обмотки на 6,3В.
Фона немає, лише шум лампи.

Звучить сирий попередник доволі доросло, аж трохи не звично від додаткової кількості музичної інформації.
Правда і у транзистора є свої плюси, як-то щільність та динаміка в басу, сподіваюся що і з лампи теж це витягну)
Ще трохи поексперементую конденсаторами та резисторами в катоді..., щоб витиснути по максимуму з цієї реалізації.
Ну і звісно все прогріти, бо наступний крок, це перехід таки на ПРЯМОНАКАЛ))
і потім порівняти цих два варіанти.
:hi:
Краще музики
Лише тиша
SVS
ветеран
Пости в темі: 22
Подякував: 2495 разів
Подякували: 2834 разів
Вік: 65
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення SVS »

Sound-YP писав: 25 травня 2025, 17:38 Ще трохи поексперементую конденсаторами та резисторами в катоді..., щоб витиснути по максимуму з цієї реалізації.
Треба тікати від конденсаторів в катоді будь-яким способом.
Sound-YP
ветеран

Undertone писав: 25 травня 2025, 09:46
Крім апаратури цікавий ваш варіант конструктиву стійки (кріплення полиць, матеріали та з чого нижня плита). Якщо буде час та натхнення. :)
Як я вже казав вище, натхнення отримав від Mapleshade де вони в якості полиць використовують канадський клен. Мені більше до вподоби ясень, він має більшу щільність і більш динамічний в звуці. В якості "гайок" вони використовують латунь. Я не проводив порівняння, но з моїми полицями з ясеня чудово показали себе залізні "гайки". Но що важливо, вони мають відчутну масу, тому бажано замовити їх в токаря окремо. Шпилькі краще використовувати калені, вони цікавіші в звуці, d-30mm.
Полиці товщиною мінімум 40мм, краще 50мм.
Нижня плита в мене з піщаника 50мм яка вмурована в підлогу, зверху покритий лаком, це придає більшу зібраність в звуці.
Для інтересу пробував між різними підсилювачами потужності та нижньою плитою ставити різну розвʼязку... Найкращий варіант коли підсилювач стоїть безпосередньо на плиті, максимальна динаміка і нейтральність.
Безперечно кожний з нас знаходить свої рішення :good2:
Краще музики
Лише тиша
Sound-YP
ветеран

SVS писав: 25 травня 2025, 22:10
Sound-YP писав: 25 травня 2025, 17:38 Ще трохи поексперементую конденсаторами та резисторами в катоді..., щоб витиснути по максимуму з цієї реалізації.
Треба тікати від конденсаторів в катоді будь-яким способом.
В цілому я погоджуюсь, но знаю що не всі з цим тезисом погодяться, як мінімум, AN поспоречався би.
Маю підсилювач який не має конденсаторів в катоді, но на жаль не всі схеми це дозволять.
Тому і прямую до прямонакалу, бо він природньо вирішує цю проблему.
Вкладення
Front.JPG
Inside.JPG
Краще музики
Лише тиша
SVS
ветеран
Контактна інформація:

Sound-YP писав: 25 травня 2025, 22:57
В цілому я погоджуюсь, но знаю що не всі з цим тезисом погодяться, як мінімум, AN поспоречався би.
Маю підсилювач який не має конденсаторів в катоді, но на жаль не всі схеми це дозволять.
Тому і прямую до прямонакалу, бо він природньо вирішує цю проблему.
Просто так звичніше і простіше.
А що прямонакали природньо вирішують? У них так само потрібно потенціал катоду піднімати над сітковим якимось способом. А способи ті самі.
dukua
ветеран
Пости в темі: 28
Подякував: 4226 разів
Подякували: 8850 разів
Вік: 54

Непрочитане повідомлення dukua »

SVS писав: 25 травня 2025, 22:10 Треба тікати від конденсаторів в катоді будь-яким способом.
Якщо це однотакт (підозрюю, що попередник - це однотакт у 99% випадків), та ще й класичний (тобто не парафідний, і не сучасні варіації з CCS) - то чим конденсатор у катоді відрізняється від крайнього конденсатора у БП?
Double blind ABX police officer
SVS
ветеран
Контактна інформація:

dukua писав: 26 травня 2025, 09:18 Якщо це однотакт (підозрюю, що попередник - це однотакт у 99% випадків), та ще й класичний (тобто не парафідний, і не сучасні варіації з CCS) - то чим конденсатор у катоді відрізняється від крайнього конденсатора у БП?
Ви мені пропонуєте дати відповідь на питання на яке ще ніхто однозначно не відповів. Вплив суттєво різний, чому так - не знаю. Тому набагато простіше відмовитися від катодних конденсаторів, ніж робити безкінечні досліди. Колись вже робив, все чути, включно з БГ.
dukua
ветеран

SVS писав: 26 травня 2025, 10:39 все чути, включно з БГ
Ну еще бы его не было слышно!
БГ - кривой и косой, с сильнейшим окрасом.
Все серии, за исключение разве что верхних неполяров (тех, что Hi-Q).
Ставят исключительно с целью получить сильный окрас - жирный, который кому-то нравится (но не всем).
Поставьте пленку приличную, не совковую :hi:
SVS
ветеран
Контактна інформація:

dukua писав: 26 травня 2025, 10:49 Поставьте пленку приличную, не совковую :hi:
Плівку в цьому випадку треба ставити в сітку разом з фіксованим зміщенням. Правда треба ще джерело жислення для зміщення, але воно того варте.
dukua
ветеран

Якщо нас пан Юрій не прожене звідси .... :blush:
Показати текст
Пан SVS,
а как Вы относитесь к батарейкам|аккумуляторам в смещении больших ламп?
45-2А3-300В итд.
Т.е. не маленьким батарейкам (типа литиевых на 3В) для входа-драйвера, а имею ввиду - типа "Крон" (или 9V NiMh аккумов), соединенных последовательно по 3-4-5-6 и тд.
Спрашиваю потому, что как-то попалась на фото западная батарейка 30-х - 40-x (?) "специально для смещения", на разный относительно высокий вольтаж.
И западные же пожилые аксакалы утверждают, что раньше, у них в детстве, такие батарейки были крайне распространены везде в ламповых индустриальных схемах.
SVS
ветеран
Контактна інформація:

dukua писав: 26 травня 2025, 11:20 Якщо нас пан Юрій не прожене звідси .... :blush:
Показати текст
Дуже це незручно. А покращень не чути.
Eugene
ветеран
Пости в темі: 4
Подякував: 2 разів
Подякували: 7153 разів
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Eugene »

Чому вплив катодної ємності вищий, ніж ємності в анодному ланцюзі - цілком очевидно.
Просте фіксоване зміщення - палиця з двома кінцями, для слаботочних каскадів цілком застосовне (але по 20 років без заміни ламп, такі пристрої не працюють) , для досить потужних - дуже лоскітливе рішення.

З повагою.
SVS
ветеран
Контактна інформація:

Eugene писав: 27 травня 2025, 00:28 Чому вплив катодної ємності вищий, ніж ємності в анодному ланцюзі - цілком очевидно.
Просте фіксоване зміщення - палиця з двома кінцями, для слаботочних каскадів цілком застосовне (але по 20 років без заміни ламп, такі пристрої не працюють) , для досить потужних - дуже лоскітливе рішення.

З повагою.
А хто тут кого лоскоче? Простенька схемка для слідкування за режимом лампи робить непотрібними танці кругом старіння ламп, їх заміни, забезпечення зміни режиму (тріод - пентод).
Eugene
ветеран
Пости в темі: 4
Подякував: 2 разів
Подякували: 7153 разів
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Eugene »

Ви напевно не помітили, я говорив про - "Просте фіксоване зміщення", ось воно і лоскоче. :)
В принципі, замкнуті системи стабілізації режиму потужних ламп я використовую вже років 20, а ось наскільки вони простенькі та ефективні – зовсім інша тема.

З повагою
Sound-YP
ветеран

До речі, раз ми тут заговорили про Full мінімалізм, то є в мене один ламповий попередник, колись вже розповідав про нього.
Він на лампі 6С15П де її обслуговують дві детальки ближнього оточення: антизвоний резистор та світлодіод в катоді.
Навантажена лампа на Lundahl LL1660. Зараз працює в дачній системі. Дуже швидкій та відкритий саунд з широким частотним діапазоном.
Вкладення
1.jpg
4.jpg
tube pre UCD no OPAMP.png
Краще музики
Лише тиша
vd-two
учасник
Пости в темі: 6
Подякував: 456 разів
Подякували: 373 разів

Непрочитане повідомлення vd-two »

Там на выходе на самом деле ОУ, или просто нарисован для симуляции?
Sound-YP
ветеран

vd-two писав: 31 травня 2025, 07:37 Там на выходе на самом деле ОУ, или просто нарисован для симуляции?
Ні Володя, це не симуляція. Ця схема з форуму Бруно Путцея, той що Hypex, де цю схему запропонували на вході до його мощників UcD.
Краще музики
Лише тиша
dukua
ветеран

На якому саме ОУ Ви зупинили свій вибір, шановний пане Юрій?

P.S. Як завжди - гілка абсолютно не нудна :good2:
Sound-YP
ветеран

dukua писав: 31 травня 2025, 09:16 На якому саме ОУ Ви зупинили свій вибір, шановний пане Юрій?

P.S. Як завжди - гілка абсолютно не нудна :good2:
Шановний пане Денис, в мене дуже скромний досвід застосування ОП, тут присутні більш компетентні інженери, які з ними на Ти, і могли б багато цікавого та корисного розповісти :good2:
Свого часу, щоби ближче познайомитись з цими звірками, я вирішив зібрати цікавий балансний попередник від Бруно Путцея, цікаві інноваційні рішення, справжній мінімалізм..., на якому я зміг би з цим поексперементувати.
Замість мікросхем я відразу поставив панельні під перехідники, через які я міг би конектити все що забажаю.
Чути було все, навіть як звучать по різному однотипні мікросхеми в стандартному та мікро корпусі, що тоді мене дуже здивувало)
Всі звучали по різному, но не виходячи, так би мовити, з загального концепту ОП, більш збалансовано звучали штатні від Бруно LM4562.
І тількі коли я перейшов до мікро зборок в класі А, все принципово помінялось в кращу сторону :)
До того я ще маю кінцевий підсилювач який зараз працює на дачі, він зроблений в улюбленому мінімалісткому стилі на LM3886. Колись їх було два стерео моноблока які по біварінгу качали мої Thiel CS2.4.
Зараз залишився один, який я перевів в інверсне включені, де на вході стоїть буфер на ОП. От де майданчик для експериментів...))
В свій час я теж намагався найти фаворита серед стандартних ОП, але в підсумку, переможцем став Burson V6 Vivid.
І ось недавно ця мікрозбірка щось почала хандрити, прийшлось зняти і поставити ОРА1656 :flag_of_truce:
Відразу стало чути не натуралість СЧ/ВЧ, тарілки втратили вагу, все стало більш формальним...
День грів, думав звикну, ага)) розкрутив AKAI GX-9, зняв з виходу Burson V6 Classic, поставив в підсилювач, та видихнув :music:
Но буквально вчора був на дачі і провів ще один порівняльний тест: Burson V7 Vivid.
Був вражений! Динаміка, якої я раніше не чув, прозорість, ефект присутності...
Правда з початку не сподобались ВЧ, недостатньо розсипчасті та занадто повітряні. З прогрівом частково ситуація виправилась, но не повністю. Тоді вирішив зашунтувати живлення мікросхеми керамічним конденсатором, який я заздалегідь приготував. Провідник до ножем не паяється, достатньо три вітка тонкого срібного дроту.
Після цього я замовив собі цю мікрозбірку.
Ось такий мій вибір, пане Денис :drinks:
Вкладення
IMG_2111.jpg
IMG_3221.jpg
IMG_2198.jpg
IMG_6276.jpg
IMG_6272.jpg
IMG_7672.jpg
IMG_7682.jpg
Краще музики
Лише тиша
dukua
ветеран

Дуже цікаво, й дякую за деталi та фото.
Фото нутрощів - це є зараз "правило гарного тону", і ніяк інакше, ніяка інша аргументація не діє :good2:
Показати текст
Вопрос "комбинации" тех или иных операционников с менее "традиционными" (для операционников) технологиями - очень интересный!
У самого лежат на дальних стапелях два проекта:
1) балансный (дифференциальный) пред плюс наушниковый усь на мощном ОУ и традиционном (т.е. линейном стабилизированном) питании +-15В, на входе и выходе - пермалоевые трансформаторы UTC: входной малосигнальный, а выходной помощнее и с "зазором". Придется паять "балансный" (счетверенный) аттенюатор с тщательным подбором резисторов - шоб всё было опять-таки честно-балансно.
2) чистый небалансный пред на ОУ, нагруженный на выходной пермалоевый малосигнальный UTC (ну, люблю я их :rolleyes: ) - возможно, даже на двух аккумуляторах -"Кронах". Некий "нежадный" :biggrin: вариант классического уся Grado-RA1 - но только без их дурацкой идеи подключать к нему какие-либо наушники :biggrin: .
:drinks:
Sound-YP
ветеран

dukua писав: 01 червня 2025, 09:55
...на выходе - пермалоевые трансформаторы UTC:
2) чистый небалансный пред на ОУ, нагруженный на выходной пермалоевый малосигнальный UTC (ну, люблю я их :rolleyes: )
Підтримую, я теж люблю пермалой, навіть більше за аморфне залізо, на моє вухо вони більш благозвучні :good2:
В свій DAC DS теж поставив дорогущи вихідні трансформатори на пермалої. Но про це, як обіцяв, більш докладно згодом.

П.С. До речі цікаве спостереження. Вище я показав фото моноблока і на ньому видно що трансформатор не має стандартного кріплення, типу металева пластина та болт, або просто болт через компаунд. Так ось, коли налаштовував/підбирав детальки та аналізував результат, постійно було відчуття якоїсь сухості в звуці, ніби і бас і все решта є, но якось воно не злипається купи))
І якось пені перестав подобатись вигляд трансформатора і я вирішив поставити зверху спеціальну шайбу та просто поклав бот в отвір, бо прокручувати було ленькі, чисто для візуального контролю, поклав, сподобалось, думаю потім прикручу. Включив послухати вже вечором. Слухаю і ловлю на думці що все зліпилося і якось грає благозвучно, думаю дивно якось, бився бився... нічого не виходило, а тут раптом все заграло :acute:
Думаю дай витянгу болт з трансформатора, упс і все пропало. Потім згадав, що раніше мав ламповий балансний попередник і начитавшись мурзілок) вирішив поміняти металеві болти в торах в БЖ на латунні, яки я замовив в токаря. Поміняв, послухав, вимкнув і все повернув назад :hi:

П.С. І ще, коли писав опус про свою стійку а-ля Меплшайд, то забув зауважити дуже важливий, як на мене, нюанс - покриття дерев'яних плит, це дуже важливо! В мене вони покриті скрипичним лаком, розумію що це екзотика і не кожен зможе його знайти, то раджу використати лак шелак, це абсолютно доступно.
:drinks:
Краще музики
Лише тиша
Sound-YP
ветеран

Дякую Константину quadrokot за обмін :)