Живлення ПК від акумуляторів
- AndrejE
- учасник
- Пости в темі: 7
- Подякував: 427 разів
- Подякували: 149 разів
Живлення ПК від акумуляторів
Якщо, розглядати ПК, як джерело звуку, думаю, тема відповідає профілю форума. В будь якому разі, прошу модераторів дозволити, бо не знаю, де ще можна обговорити цю тему.
Обмірковую варіанти автономного живлення ПК. Виникла ідея живлення напряму від літієвих акумуляторних батарей без інвертора повз комп'ютерний БЖ (далі КБЖ). Тобто набрати чотири батареї з акумуляторів, наприклад, 18650, зі стабілізаторами, відповідно, на 3,3, 5, +12 і -12 В, і підключити через перемикач паралельно КБЖ.
В порівнянні з зарядною станцією я очікую, що цей варіант матиме більший КПД, оскільки відсутнє подвійне перетворення DC-AC-DC, і по-друге, дешевше. Однак бачу одну проблему — вимкнення ПК. Для увімкнення, я так розумію, достатньо буде перемикачем подати живлення на материнку. А от що відбуватиметься, коли я виконую команду "Завершити роботу"? Windows завершить роботу, але живлення на материнку продовжуватиме подаватися, і що тоді? Комп знову запуститься? Я просто не уявляю, як функція вимкнення реалізована в КБЖ.
Можливо, хтось щось порадить? Можливо, хтось вже реалізував таку ідею? Можливо, ідея не життєздатна?
Обмірковую варіанти автономного живлення ПК. Виникла ідея живлення напряму від літієвих акумуляторних батарей без інвертора повз комп'ютерний БЖ (далі КБЖ). Тобто набрати чотири батареї з акумуляторів, наприклад, 18650, зі стабілізаторами, відповідно, на 3,3, 5, +12 і -12 В, і підключити через перемикач паралельно КБЖ.
В порівнянні з зарядною станцією я очікую, що цей варіант матиме більший КПД, оскільки відсутнє подвійне перетворення DC-AC-DC, і по-друге, дешевше. Однак бачу одну проблему — вимкнення ПК. Для увімкнення, я так розумію, достатньо буде перемикачем подати живлення на материнку. А от що відбуватиметься, коли я виконую команду "Завершити роботу"? Windows завершить роботу, але живлення на материнку продовжуватиме подаватися, і що тоді? Комп знову запуститься? Я просто не уявляю, як функція вимкнення реалізована в КБЖ.
Можливо, хтось щось порадить? Можливо, хтось вже реалізував таку ідею? Можливо, ідея не життєздатна?
- Karmadon
- Karmadon
- Пости в темі: 3
- Подякував: 7150 разів
- Подякували: 13065 разів
- Вік: 59
- kleonn
- учасник
- Пости в темі: 1
- Подякував: 1418 разів
- Подякували: 334 разів
- Вік: 66
- AndrejE
- учасник
Re: Живлення ПК від акумуляторів
Я очікував це питання!
В мене лишився старенький 19" монітор з зовнішнім БЖ. Тобто його можна так само (навіть, легше) заживити від акумуляторів. Працювати на ньому, звичайно, гірше (я в CAD'і працюю), але колись же працював...
Ну, другий варіант — всеж таки використовувати інвертор для нового монітору. Але скільки там тому монітору потрібно — це вже буде зовсім маленький інвертор і невеличка акумуляторна батарея.
Слава Україні!
-
- слухач
- Пости в темі: 2
- Подякував: 349 разів
- Подякували: 417 разів
- Вік: 70
А монітор як живити?
Я прийшов до висновку, що звичайний 5-7-річний десктоп при відключеннях - не варіант, бо "жере" як не в себе. Зараз доступні рішення зі споживанням починаючи з 5W.
Тобто прийнятні варіанти з точки зору автономного живлення:
- сучасний ноутбук
- мікро-комп на Селероні або Пентіумі або на чомусь сучасному на 10-15Вт
- RaspberryPi 4
Орієнтир - пасивне охолодження.
Ну а далі - в залежності від задач...
Я прийшов до висновку, що звичайний 5-7-річний десктоп при відключеннях - не варіант, бо "жере" як не в себе. Зараз доступні рішення зі споживанням починаючи з 5W.
Тобто прийнятні варіанти з точки зору автономного живлення:
- сучасний ноутбук
- мікро-комп на Селероні або Пентіумі або на чомусь сучасному на 10-15Вт
- RaspberryPi 4
Орієнтир - пасивне охолодження.
Ну а далі - в залежності від задач...
- Noraez
- учасник
- Пости в темі: 6
- Подякував: 125 разів
- Подякували: 90 разів
у БЖ, встромленого у розетку, завжди є 5в Stand-By для системного контролера, до якого підключена кнопка ПЛЕЙ
струм там дуже малий
ще є контролер в БЖ, який чекає сигнал від системного та запускає до подачі інші напруги
і вимикає комп той жеж системний контролер після завершення програм Віндою та вигрузки пам'яті, тобто дає тому контролеру в БЖ імпульс на вимикання всього, окрім тих 5в
десь так
рекомендую підключати батареї через твердотільні реле для постійного струму, номінал +50%
а з комутацією розбиратися по даташитам на материнку та БЖ
струм там дуже малий
ще є контролер в БЖ, який чекає сигнал від системного та запускає до подачі інші напруги
і вимикає комп той жеж системний контролер після завершення програм Віндою та вигрузки пам'яті, тобто дає тому контролеру в БЖ імпульс на вимикання всього, окрім тих 5в
десь так
рекомендую підключати батареї через твердотільні реле для постійного струму, номінал +50%
а з комутацією розбиратися по даташитам на материнку та БЖ
- Noraez
- учасник
купив LG Gram з дискретним відео, начитався що він до 12 годин на батарейці...
брешуть!, тільки 7, або це режим повного енергосбереження без вайфая та екран на 10%
дійсно, в залежності
від CADу вони помруть, а от форум почитати...
- Karmadon
- Karmadon
-
- слухач
- Пости в темі: 2
- Подякував: 349 разів
- Подякували: 417 разів
- Вік: 70
а чого брешуть? 7 - це ж менше ніж 12, тобто як і обіцяли - "до 12"
Якщо серйозніше, то можуть бути сценарії використання коли буде і 5, наприклад рендерінг з постійним тротлінгом
А можуть бути такі, що будуть ті самі "до 12", нариклад читання книжок з внутр. диска.
До того ж LG - явно не first tier виробник, і навіть не second, та ще й дискрене відео... тож маєте що маєте
Знову ж таки, залежить від CADу і що саме там виконується. Напр. 2D-креслення може і не грузити проц
- AndrejE
- учасник
Які у Вас підстави для сумнівів? Заходжу на Розетку, зарядна станція PROTESTER PRO-PS1000G / 1000 Вт / 1166.4 Вт⋅год / Li-ion - 42000 грн.
Акумулятор літій-іонний Westinghouse Li-ion ICR 18650 3.7 B 2000 мА·год - 155 грн. Це 7,4 Вт*год, тобто таких для порівняння потрібно 157 шт. на сумму 24400 грн. Різниця 18000 грн. Це точно набагато більше, ніж зарядний пристрій, стабілізатори і інший дріб'язок.
Порівняємо ще з Bluetti AC2P / 300 Вт / 230.4 Вт⋅год / LiFePO4 - 10000 грн. 18650-их потрібно 31 шт. на сумму 4800 грн. Навіть тут є суттєва економія, але вже не така, щоб витрачати на це час, бо за цей час я заробив би більше грошей працюючи з цією Bluetti. Але це просто смішна за ємністю станція. Хоча я ще й досі не зробив того, з чого потрібно було почати - не виміряв споживання мого компа під реальним навантаженням. Потрібно терміново знайти час, щоб зробити це.
Слава Україні!
- AndrejE
- учасник
Ось що нагуглив: www.youtube.com/watch?v=bBfWpbiGBhY&lis ... dex=3&t=8s
Це єдине, з цікавого, що вдалося знайти по темі. Рішення не ідентичне, але схоже. Цікаво, що у людини споживання в грі 190 Вт. І компи в нас схожі! Я вважав, що це буде в районі 300 Вт... Але очевидно, що станцією за 10000 грн. не обійтися, отже буду вимірювати споживання свого компа, намагатимусь отримати консультацію у автора відео і городитиму щось схоже. Економія явно буде суттєва.
Це єдине, з цікавого, що вдалося знайти по темі. Рішення не ідентичне, але схоже. Цікаво, що у людини споживання в грі 190 Вт. І компи в нас схожі! Я вважав, що це буде в районі 300 Вт... Але очевидно, що станцією за 10000 грн. не обійтися, отже буду вимірювати споживання свого компа, намагатимусь отримати консультацію у автора відео і городитиму щось схоже. Економія явно буде суттєва.
Слава Україні!
- Yuri S
- ветеран
- Подякував: 2681 разів
- Подякували: 1824 разів
- Вік: 58
Акумы можно купить с разборки теслы, их валом на олухе. Те шо 3300, бу уже 3000, но по 65грн штука - оптимальный вариант. 3,7 вольт каждый, как обычно. Народ на электровелосипеды берет, и на повербанки тоже.
Делить по честному - поровну не получится (с)
- AndrejE
- учасник
Юра, ти маєш на увазі великі акуми, як на відео (не знаю, як вони називаються), чи маленькі 18650?
Взагалі в мене сумніви щодо вживаних акумуляторів... По-перше, як пересвідчитися, що там дійсно лишилося 3000?... Кіт в мішку... По-друге, окрім ємності, є ще обмежена кількість циклів... Я розумію, що ємність опосередковано пов'язана з кількістю циклів, що лишилися до "смерті", але це теж, насправді невідома змінна... Зарядна станція потрібна буде, в кращому випадку, два роки, а скоріше за все, більше (навіть невідомо, скільки ). От і постає питання, чи варто вкладатися у вживані акуми... Хоча, звісно, розглянути, як варіант, можна...
І ще, може хто знає: для забезпечення швидкого заряджання потрібен BMS-контроллер? Чи якийсь іще інший? Вони бувають готові, чи потрібно паяти?
Слава Україні!
- Karmadon
- Karmadon
- Дмитрий Медведев
- ветеран
- Подякував: 4021 разів
- Подякували: 15744 разів
- Вік: 64
- Контактна інформація:
https://electroavtosam.com.ua/forums/AndrejE писав: ↑02 вересня 2024, 12:45Юра, ти маєш на увазі великі акуми, як на відео (не знаю, як вони називаються), чи маленькі 18650?
Взагалі в мене сумніви щодо вживаних акумуляторів... По-перше, як пересвідчитися, що там дійсно лишилося 3000?... Кіт в мішку... По-друге, окрім ємності, є ще обмежена кількість циклів... Я розумію, що ємність опосередковано пов'язана з кількістю циклів, що лишилися до "смерті", але це теж, насправді невідома змінна... Зарядна станція потрібна буде, в кращому випадку, два роки, а скоріше за все, більше (навіть невідомо, скільки ). От і постає питання, чи варто вкладатися у вживані акуми... Хоча, звісно, розглянути, як варіант, можна...
І ще, може хто знає: для забезпечення швидкого заряджання потрібен BMS-контроллер? Чи якийсь іще інший? Вони бувають готові, чи потрібно паяти?
На этом форуме много обсуждений по АКБ и зарядкам
ATL, Cabasse, Octave, Audia Flight, TRI, Oyaide, Acoustic Revive, Audio Replas, fo.Q, Sforzato, Melco, SAEC
- Yuri S
- ветеран
Это все теория из инета. На практике продавец сначала сортирует их измеряя каждый и потом продает по разным ценам.AndrejE писав: ↑02 вересня 2024, 12:45Юра, ти маєш на увазі великі акуми, як на відео (не знаю, як вони називаються), чи маленькі 18650?
Игорь уже три года на таких акумах проехал на велике 4000км.
- Noraez
- учасник
на відео в дядька промислові іонки, це старі корейські з розборки GSM обладнання
краще, дійсно, куплати промислового виконання, літій-ферум-полімерні, і нові, вони зараз є у продажу на фірмах які возять для солярних систем
ВМS обов'язково в любому випадку, купити на великий струм можна теж в них
чому LiFePo - в них така ж висока щільність струму і вони не такі вибагливі, як Li-Ion
- AndrejE
- учасник
Знайшов на Розетці недорогу станцію на 2,2 кВт*годин - https://rozetka.com.ua/ua/alphaess-blac ... 445671491/
Alphaess BlackBee 2000. Китай, звичайно... З 2014 не купую нічого китайського за виннятком випадків, коли іншого немає. Але зараз обирати не доводиться. Ціна - на рівні ціни акумуляторв! Підозріло, звичайно, але при цьому по фунціоналу абсолютно повноцінна, тобто з усіма можливими опціями, наскільки я можу судити. На Розетці лише один вагомий відгук, щоправда, про модель на 1 кВт*годину цієї ж фірми. Людина пише, що вже рік користується, без зауважень. Знайшов на Youtube дуже обнадійливий відеоогляд, точніше, тестування -
www.youtube.com/watch?v=6aLLfoqqYUk&t=477s
І, хоча, в ролику станція, схоже, "спонсорська", канал, начебто, незалежний, і тестування виглядає грамотним і правдоподібним.
Гарантія від Розетки - 24 місяці.
Акумулятори, не залізо-фосфатні, але, схоже, це єдиний недолік, і то умовний. Щойно замовив. Знайшов її ще вчора, і вчора вона була на 2000 дешевше,... але було вже дуже пізно, хотілося спати і не вистачило сил натиснути кнопку "Купити"... Тепер потрібно напружено працювати, щоб "відбити" її. Лишається сподіватися, що робота буде...
Alphaess BlackBee 2000. Китай, звичайно... З 2014 не купую нічого китайського за виннятком випадків, коли іншого немає. Але зараз обирати не доводиться. Ціна - на рівні ціни акумуляторв! Підозріло, звичайно, але при цьому по фунціоналу абсолютно повноцінна, тобто з усіма можливими опціями, наскільки я можу судити. На Розетці лише один вагомий відгук, щоправда, про модель на 1 кВт*годину цієї ж фірми. Людина пише, що вже рік користується, без зауважень. Знайшов на Youtube дуже обнадійливий відеоогляд, точніше, тестування -
www.youtube.com/watch?v=6aLLfoqqYUk&t=477s
І, хоча, в ролику станція, схоже, "спонсорська", канал, начебто, незалежний, і тестування виглядає грамотним і правдоподібним.
Гарантія від Розетки - 24 місяці.
Акумулятори, не залізо-фосфатні, але, схоже, це єдиний недолік, і то умовний. Щойно замовив. Знайшов її ще вчора, і вчора вона була на 2000 дешевше,... але було вже дуже пізно, хотілося спати і не вистачило сил натиснути кнопку "Купити"... Тепер потрібно напружено працювати, щоб "відбити" її. Лишається сподіватися, що робота буде...
Востаннє редагувалось 03 вересня 2024, 13:01 користувачем AndrejE, всього редагувалось 1 раз.
Слава Україні!
- AndrejE
- учасник
Працюю в 3D-CAD'і (Solidwоrks). Коли працюю, вмикаються вентилятори на відеокарті... Споживання так і не вимірював, бо шкода часу (треба щось мудрити з вилкою, проводами, розеткою, щоб струм поміряти...), але думаю, що десь на рівні 150-200 Вт. Тобто, 1 кВт-годинної було б впритул, або навіть мало, тобто сумнівно, а так я вже буду впевнений на 100%. До того ж, в перерахунку вартості 1 Вт-години, ця 2 кВт*годинна виходить суттєво вигідніше. А у випадку чого, ємність зайвою не буде - зараз холодильник, бо псується все швидко, а взимку освітлюватися можна буде (а взимку це суттєвий антидепресивний фактор), а може й музику вистачить послухати.
Слава Україні!
- Noraez
- учасник
тобто, ця ідея похованаAndrejE писав: ↑26 серпня 2024, 17:57 Виникла ідея живлення напряму від літієвих акумуляторних батарей без інвертора повз комп'ютерний БЖ (далі КБЖ)...
В порівнянні з зарядною станцією я очікую, що цей варіант матиме більший КПД, оскільки відсутнє подвійне перетворення DC-AC-DC, і по-друге, дешевше.
- Yuri S
- ветеран
КПД больше будет только условно. Импульсики ну очень экономичны, а напряжение после акума все равно понижать нужно, или повышать.
- Vankel
- слухач
- Подякував: 1 разів
- Подякували: 895 разів
Які саме ТТХ ставляться до ПК? Якщо для розваг, то зараз за 90 долярів можна придбати потужний 11 дюймовий планшет, реально годин на 8 вистачить...