пошук ідеального приміщення для звуку
- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Пости в темі: 92
- Подякував: 9894 разів
- Подякували: 8597 разів
- Вік: 46
- Контактна інформація:
Re: пошук ідеального приміщення для звуку
В активних навушниках, не нижчих класом ніж хоча б Walker's Razor 

- Pischeslav
- слухач
- Пости в темі: 2
- Подякував: 136 разів
- Подякували: 264 разів
В активних навушниках можете не почути найголовніше.
якщо ви гадаєте що хтось не дивиться на таку ж мапу останні три роки то ви помиляєтесь
прохання притримуватися теми
В здоровом питании - здоровый звук.
- yahennadiy
- ветеран
- Пости в темі: 50
- Подякував: 2997 разів
- Подякували: 3169 разів
- Вік: 63
- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
Все шо тре вже чув і з ними і без них.
Насправді класно там ДСП працюює, тихі звуку підсилюють, приходи приглушують, до рації підключаються хенд фрі. Бувають моменти коли заважають, але то рідкі і специфічні дуже моменти.
Ми прийшли до того, що КдП тре робити у підвалі )) А краще в Закарпатті.
- yahennadiy
- ветеран
Для чого це було:
В наявності є проблема несиметричності розташування гучномовців. Система розташована по довгій стіні зліва. По суті, займає половину кімнати. Відповідно, є проблема з правильністю звукових образів, яка частково вирішувалася налаштуванням дещо різних рівнів сигналу каналів та трохи різним кутом розвороту гучномовців у бік слухача. Так, згоден, вирівнювати "криве кривим" не правильний шлях. Втім, панелі в моєму випадку так само "криве - кривим".
Отже, в наявності п'ять блоків звукопоглинаючого матеріалу Isophon Fiber 610*1200*45мм щільністю 20кг/м3. Протокол випробувань викладав трохи вище. Матеріал екологічний, легкий, зручний. Тож, навіть без рамок та покриття, його можна використовувати як повноцінні панелі (під час випробувань принаймні).
Ефективна площа однієї панелі, в даному випадку, менше 1% загальної площі поверхонь кімнати. Тож, очікувати на глобальні зміни АЧХ, RT-60, звуку в цілому або чогось чарівного було б необачним. Відповідно, я розглядав дану спробу виключно як точковий інструмент вирішення конкретної вузької проблеми деформованих звукових образів іншим (більш правильним та ефективним, як на мене) способом. Не більше того. Втім, на додаткові бонуси сподівався, також.
Що було опробувано (з вимірами та прослуховуванням):
Лівий фронтальний кут: ліва стіна - одна, дві або три панелі (45, 90 або 135мм), фронтальна стіна одна або дві панелі в куті за лівим гучномовцем.
Фронтальна стіна додатково: одна панель за правим гучномовцем.
Ліва стіна: панелі в зоні перших відбиттів (умовно) та в зоні примикання до лівого заднього кута (задня стіна за головами прикрита подушками).
На чому зупинився на цей момент (не факт, що назавжди):
Лівий фронтальний кут: ліва стіна - 135мм (три панелі) плюс фронтальна стіна - 45мм.
Фронтальна стіна за правим гучномовцем - 45мм.
Схоже, думка про панель зліва як основний засіб виявилась вірною.
Об'єктивний результат (виміри) - "все складно"
. Насправді - точкові зміни АЧХ (як позитивні, так і негативні) відносно варіанта без панелей. Обробка даних, інтерпретація та осмислення результатів триває.
Суб'єктивний результат - позитивний. Задачу, що була поставлена, вирішити значною мірою вдалося. Солісти знаходяться в очікуваних точках простору, музиканти струнного квартету там де мають бути, симфонічний оркестр має відповідний масштаб, місце слухача в концертному залі зрозуміле, об'єм та характеристики приміщення музичної події уявити (визначити) не складно.
Додатково. Можливо (не ризикну це стверджувати), покращилася звукова розбірливість (чомусь спало на думку саме це слово). Приємний бонус.
Перші висновки.
Акустична обробка приміщення є надважливою та, безумовно, має сенс. Вибір засобів акустичного налаштування приміщення має бути осмисленим, обґрунтованим та опробуваним практично (але ж, це стосується взагалі всього в аудіо). Принцип "не нашкодь" працює і тут. Все є ліками та Все є отрутою. З панелями так само.
Було цікаво.
А можна просто поміняти який-небудь запобіжник на "рожевий" і отримати значно крутіший результат.

В наявності є проблема несиметричності розташування гучномовців. Система розташована по довгій стіні зліва. По суті, займає половину кімнати. Відповідно, є проблема з правильністю звукових образів, яка частково вирішувалася налаштуванням дещо різних рівнів сигналу каналів та трохи різним кутом розвороту гучномовців у бік слухача. Так, згоден, вирівнювати "криве кривим" не правильний шлях. Втім, панелі в моєму випадку так само "криве - кривим".

Отже, в наявності п'ять блоків звукопоглинаючого матеріалу Isophon Fiber 610*1200*45мм щільністю 20кг/м3. Протокол випробувань викладав трохи вище. Матеріал екологічний, легкий, зручний. Тож, навіть без рамок та покриття, його можна використовувати як повноцінні панелі (під час випробувань принаймні).
Ефективна площа однієї панелі, в даному випадку, менше 1% загальної площі поверхонь кімнати. Тож, очікувати на глобальні зміни АЧХ, RT-60, звуку в цілому або чогось чарівного було б необачним. Відповідно, я розглядав дану спробу виключно як точковий інструмент вирішення конкретної вузької проблеми деформованих звукових образів іншим (більш правильним та ефективним, як на мене) способом. Не більше того. Втім, на додаткові бонуси сподівався, також.
Що було опробувано (з вимірами та прослуховуванням):
Лівий фронтальний кут: ліва стіна - одна, дві або три панелі (45, 90 або 135мм), фронтальна стіна одна або дві панелі в куті за лівим гучномовцем.
Фронтальна стіна додатково: одна панель за правим гучномовцем.
Ліва стіна: панелі в зоні перших відбиттів (умовно) та в зоні примикання до лівого заднього кута (задня стіна за головами прикрита подушками).
На чому зупинився на цей момент (не факт, що назавжди):
Лівий фронтальний кут: ліва стіна - 135мм (три панелі) плюс фронтальна стіна - 45мм.
Фронтальна стіна за правим гучномовцем - 45мм.
Схоже, думка про панель зліва як основний засіб виявилась вірною.
Об'єктивний результат (виміри) - "все складно"

Суб'єктивний результат - позитивний. Задачу, що була поставлена, вирішити значною мірою вдалося. Солісти знаходяться в очікуваних точках простору, музиканти струнного квартету там де мають бути, симфонічний оркестр має відповідний масштаб, місце слухача в концертному залі зрозуміле, об'єм та характеристики приміщення музичної події уявити (визначити) не складно.
Додатково. Можливо (не ризикну це стверджувати), покращилася звукова розбірливість (чомусь спало на думку саме це слово). Приємний бонус.
Перші висновки.
Акустична обробка приміщення є надважливою та, безумовно, має сенс. Вибір засобів акустичного налаштування приміщення має бути осмисленим, обґрунтованим та опробуваним практично (але ж, це стосується взагалі всього в аудіо). Принцип "не нашкодь" працює і тут. Все є ліками та Все є отрутою. З панелями так само.
Було цікаво.

А можна просто поміняти який-небудь запобіжник на "рожевий" і отримати значно крутіший результат.

Я просто, іноді, слухаю музику...
- yahennadiy
- ветеран

Затрат не було Ніяких. 5$ за блок цього матеріалу в перерахунку на бухло це скільки? А з урахуванням, що я алкоголь не вживаю зовсім, можна вважати, що мені це просто бонусом приїхало.

Думки про кімнату, скани результатів вимірювання шумового п'єдестала та RT-60 виладав. Спеціально по Вашому "запиту" в подібному стилі повторювати не буду. При бажанні все це можна легко знайти.
Файли записів музичних фрагментів з файлами оригіналів, суто як демонстраційний матеріал, викладав тут:
https://audiogarret.com.ua/viewtopic.ph ... 61#p465061
Ви це знаєте. Файли все ще доступні. Весь контекст обговорення зберігся.
АЧХ? Пропоную наступне. Зробіть запис будь-якого з двох запропонованих там оригіналів у себе та викладіть тут. В свою чергу я обіцяю зробити та викласти новий запис того ж файлу що і Ви в сучасному стані системи. Буде можливість обговорити все це більш ґрунтовно.

P.S. Схоже, ми з паном spiridon продовжуємо непогано розуміти один одного.
Востаннє редагувалось 08 червня 2025, 20:11 користувачем yahennadiy, всього редагувалось 1 раз.
- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
Якби хтось розумів про що так зверхньо впевнено вєщає - то цікавився б зовсім не ачх 30-60гц.spiridon писав: ↑08 червня 2025, 13:29 Увлекательная повестьпокажите ачх комнаты до установки панелей ,особенно интересно в районе 30-60 гц и в районе 5-8 кгц ,а потом покажите,что изменили панели ...интересен размер комнаты и есть межэтажное перекрытие или частный дом ...если это обычная квартира то все до одного места с дыркой
большие затраты -минимальный результат гарантирован ,не надо себя и общественность вводить в заблуждение ...если это дом с выделенной комнатой тогда может что то и сработать ...может
Востаннє редагувалось 08 червня 2025, 17:24 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 4 разів.
- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
Не витрачай час. І дарма ти про криве кривим, цілком стандартні підходи при несиметрії кімнати (кути ас, рівні, тепер панелі). Вітаю. Квартира, хата - то фігня.yahennadiy писав: ↑08 червня 2025, 14:28Дуже круто!
Затрат не було Ніяких. 5$ за блок цього матеріалу в перерахунку на бухло це скільки? А з урахуванням, що я алкоголь не вживаю зовсім, можна вважати, що мені це просто бонусом приїхало.
Думки про кімнату, скани результатів вимірювання шумового п'єдестала та RT-60 виладав. Спеціально по Вашому "запиту" в подібному стилі повторювати не буду. При бажанні все це можна легко знайти.
Файли записів музичних фрагментів з файлами оригіналів, суто як демонстраційний матеріал, викладав тут:
АЧХ? Пропоную наступне. Зробіть запис будь-якого з двох запропонованих там оригіналів у себе та викладіть тут. В свою чергу я обіцяю зробити та викласти новий запис того ж файлу що і Ви в сучасному стані системи. Буде можливість обговорити все це більш ґрунтовно.
![]()
- spiridon
- ветеран
- Пости в темі: 9
- Подякував: 1639 разів
- Подякували: 6111 разів
- Вік: 69
Прикольно ,я ж просто высказал свою точку зрения ,а меня просто обосрали ни за что ...нехорошо так
- yahennadiy
- ветеран
Особисто до мене є зауваження? Які саме?
- spiridon
- ветеран
- Пости в темі: 9
- Подякував: 1639 разів
- Подякували: 6111 разів
- Вік: 69
Нет , какие к вам вопросы ,? Вы один из самых вежливых оппонентов на форуме
- yahennadiy
- ветеран
Добре. Звертайтесь.
Я нічого не писав про стиль, що був згаданий паном spiridon - "перепробувати в себе вдома всі можливі варіанти панелей". Я віддаю перевагу протилежному підходу. Про що й намагався писати. Це стосується абсолютно всього в аудіо. Не тільки в аудіо.
Кожний окремий комплекс приміщення - гучномовці (так, не лише приміщення окремо) мають свій унікальний набір проблемних частот. Відповідно, інструменти вирішення проблем мають бути різними. Часто протилежними. І виключно в тих локаціях, де це необхідно. Вони можуть не стосуватися акустичної обробки приміщення, взагалі,
Без формалізації проблеми, без формулювання постановки задачі немає сенсу хаотично носити додому різну "бяку". Висновки з великою ймовірністю будуть помилковими. Наслідком може стати хибний досвід (нікого не маю зараз на увазі).
В моєму випадку, наприклад, не йшлося про вирішення проблеми "зайвого" басу, що так турбувало пана spiridon. Ця проблема взагалі у мене відсутня. І, так, все правильно, саме цей матеріал в тих об'ємах, про які принаймні згадувалося, абсолютно Ніяк не міг бути інструментом вирішення Подібної проблеми. Мені, як раз, має сенс не гасити НЧ, а зробити максимум для збереження того, що є. Саме таким чином я і діяв.
Я нічого не писав про стиль, що був згаданий паном spiridon - "перепробувати в себе вдома всі можливі варіанти панелей". Я віддаю перевагу протилежному підходу. Про що й намагався писати. Це стосується абсолютно всього в аудіо. Не тільки в аудіо.
Кожний окремий комплекс приміщення - гучномовці (так, не лише приміщення окремо) мають свій унікальний набір проблемних частот. Відповідно, інструменти вирішення проблем мають бути різними. Часто протилежними. І виключно в тих локаціях, де це необхідно. Вони можуть не стосуватися акустичної обробки приміщення, взагалі,

Без формалізації проблеми, без формулювання постановки задачі немає сенсу хаотично носити додому різну "бяку". Висновки з великою ймовірністю будуть помилковими. Наслідком може стати хибний досвід (нікого не маю зараз на увазі).
В моєму випадку, наприклад, не йшлося про вирішення проблеми "зайвого" басу, що так турбувало пана spiridon. Ця проблема взагалі у мене відсутня. І, так, все правильно, саме цей матеріал в тих об'ємах, про які принаймні згадувалося, абсолютно Ніяк не міг бути інструментом вирішення Подібної проблеми. Мені, як раз, має сенс не гасити НЧ, а зробити максимум для збереження того, що є. Саме таким чином я і діяв.
- alnic
- ветеран
- Пости в темі: 134
- Подякував: 1047 разів
- Подякували: 4581 разів
- Вік: 54
Виталий, "ваше мнение очень важно для нас"(с)

DIYAudio - это путешествие, а не пункт назначения!
- yahennadiy
- ветеран
АЧХ не є ніякою тайною. З одного боку, ми не цнотливі дівчатка. З іншого, я лише аматор. Мені все це просто цікаво. І я ніколи, як мені здається, не надував щоки, нічого не розповідав про "систему певного рівня", або подібне. Лише ділюся думками та скромним особистим досвідом. Про наявність проблем чесно пишу.
А ще я знаю, як АЧХ може виглядати "в середньому по палаті".
Отже: Зелена крива - файл оригіналу "рожевого шуму". Синя - запис без панелей. Червона - описаний вище варіант розташування панелей.
Всі графіки абсолютно однакові. Лише для зручності аналізу підсвічувався один з кольорів.
Поведінку графіків нижче 25Гц є сенс ігнорувати. Файл шуму, згідно опису, сформований в діапазоні 25 - 20000Гц. Крім того, мої гучномовці там не працюють.
Пік +11дБ на 30Гц проблемою не є. Насправді я нічого поганого не чую.
"Пік" +7дБ на 90Гц тим паче.
Найбільший позитивний прояв впливу панелей на 240Гц +7.5дБ. Інші локальні зміни на різних частотах +-(2-5)дБ.
Загалом у всьому діапазоні нерівномірність АЧХ не більше +-10дБ. В середньому, на мій погляд, не більше +-5дБ.
Насправді, я стикнувся з певною проблемою інтерпретації результатів, тому за ґрунтовний аналіз колег був би вдячний.
А ще я знаю, як АЧХ може виглядати "в середньому по палаті".

Отже: Зелена крива - файл оригіналу "рожевого шуму". Синя - запис без панелей. Червона - описаний вище варіант розташування панелей.
Всі графіки абсолютно однакові. Лише для зручності аналізу підсвічувався один з кольорів.
Поведінку графіків нижче 25Гц є сенс ігнорувати. Файл шуму, згідно опису, сформований в діапазоні 25 - 20000Гц. Крім того, мої гучномовці там не працюють.
Пік +11дБ на 30Гц проблемою не є. Насправді я нічого поганого не чую.
"Пік" +7дБ на 90Гц тим паче.
Найбільший позитивний прояв впливу панелей на 240Гц +7.5дБ. Інші локальні зміни на різних частотах +-(2-5)дБ.
Загалом у всьому діапазоні нерівномірність АЧХ не більше +-10дБ. В середньому, на мій погляд, не більше +-5дБ.
Насправді, я стикнувся з певною проблемою інтерпретації результатів, тому за ґрунтовний аналіз колег був би вдячний.

Востаннє редагувалось 09 червня 2025, 12:36 користувачем yahennadiy, всього редагувалось 1 раз.
- alnic
- ветеран
Я не на том уровне, чтобы утверждать что-либо в этой части процесса, порой самой коварной без должных навыков, но мне кажется, чтобы установить взаимосвязь между изменениями слуховыми и зрительно-графическими, есть смысл отойти от спектра, который как бы и не совсем АЧХ, и переключится на анализ IR в основном, RT(вряд ли существенно, но интересно), а так же рассмотреть поканальные измерения, с целью обнаружения изменений в их ассиметрии/идентичностиyahennadiy писав: ↑09 червня 2025, 11:45
Насправді, я стикнувся з певною проблемою інтерпретації результатів, тому за ґрунтовний аналіз колег був би вдячний.![]()

- yahennadiy
- ветеран
Дякую. RT-60 намагався дивитися. Ні, це не той інструмент. Ефективна площа панелей то лише 3% від всіх поверхонь кімнати.
Порівняти поканально так, цікаво. Можливо згодом...

- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
Я б напевно спектр затухання глянув все ж, чи змінилась швидкість затухання на перевідбиттях/модах високого порядку. На 30 гц понятно шо навряд шось помітно буде. IR, як alnic радить, теж мав би шось показати
Востаннє редагувалось 09 червня 2025, 12:41 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 3 разів.
- onboard
- слухач
- Пости в темі: 23
- Подякував: 691 разів
- Подякували: 189 разів
Хоча не до мене пропозиція, але мені цікаво робити записи та порівнювати їх з оригіналами. Тільки оригінали у Вас у flac 44.1/32 та 48/32, а обидва записи - у wav 48/24. Чи буде правильно для чистоти експерименту переконвертувати оригінали (наприклад у wav 48/24, та/або 44.1/24) та вважати за оригінали вихідні файли? Робити записи з розрядністю більше 24 біт немає можливості, та і REW флак не приймає, тільки вав та аіфф, а програма дуже зручна як на мене, для порівняння нею користуюся.yahennadiy писав: ↑08 червня 2025, 14:28 Файли записів музичних фрагментів з файлами оригіналів, суто як демонстраційний матеріал, викладав тут:
- yahennadiy
- ветеран
Перевірив. Ні, там все коректно - 24біт.
Конвертувати можна. Кімната та система вносять Значно більші зміни, ніж процес конвертації.

- onboard
- слухач
Adobe Audition показує 32bit float у обох оригіналів, наразі немає можливості зробити скріни. Переконвертую у wav 44.1/24 та 48/24 відповідно та зроблю записи при нагоді з цих вавокyahennadiy писав: ↑09 червня 2025, 12:45Перевірив. Ні, там все коректно - 24біт.
Конвертувати можна. Кімната та система вносять Значно більші зміни, ніж процес конвертації.![]()

- onboard
- слухач
Цікаво, як чутно на слух спад звукового тиску в два рази при нерівномірності -3дБ та в чотири рази при -6дБ. Напевно залежить від частоти, фонограми.., та і від вух, не виключаю. Нещодавно робив заміри свіпом у місці прослуховування, і поканально також, так от окремі графіки АЧХ L та R дуже нерівномірні відносно один одного, а загальний L+R виглядає значно краще на фоні окремихalnic писав: ↑09 червня 2025, 12:10 мне кажется, чтобы установить взаимосвязь между изменениями слуховыми и зрительно-графическими, есть смысл отойти от спектра, который как бы и не совсем АЧХ, и переключится на анализ IR в основном, RT(вряд ли существенно, но интересно), а так же рассмотреть поканальные измерения, с целью обнаружения изменений в их ассиметрии/идентичности

- yahennadiy
- ветеран
Але ж, подвоєння SPL це 6дБ? 20 десятичних логарифмів...
P.S. А як сильно це чутно? Якщо є можливість, можна змінити рівень одного з каналів на 3 або 6дБ та визначити на слух куди змістилися образи.
P.S. А як сильно це чутно? Якщо є можливість, можна змінити рівень одного з каналів на 3 або 6дБ та визначити на слух куди змістилися образи.

- alnic
- ветеран
Как заметил коллега, 6 дБ СПЛ это все же в два раза.. Наши уши способны фиксировать разницу вплоть до десятых дБ, это можно проверить на сайтах-тестерах, но ощущение степени отличия очень сильно частотно-зависимо, в силу эффекта КРГ. А суммарная АЧХ может отличаться от поканальной в силу целого ряда факторов. Сложение звуковой энергии только на НЧ, интерферренция на СЧ/ВЧ, разный уровень румгейна от помещения к помещению, степень акустической симметрии, диаграмма направленности АС, и т.д.onboard писав: ↑09 червня 2025, 14:07Цікаво, як чутно на слух спад звукового тиску в два рази при нерівномірності -3дБ та в чотири рази при -6дБ. Напевно залежить від частоти, фонограми.., та і від вух, не виключаю. Нещодавно робив заміри свіпом у місці прослуховування, і поканально також, так от окремі графіки АЧХ L та R дуже нерівномірні відносно один одного, а загальний L+R виглядає значно краще на фоні окремихalnic писав: ↑09 червня 2025, 12:10 мне кажется, чтобы установить взаимосвязь между изменениями слуховыми и зрительно-графическими, есть смысл отойти от спектра, который как бы и не совсем АЧХ, и переключится на анализ IR в основном, RT(вряд ли существенно, но интересно), а так же рассмотреть поканальные измерения, с целью обнаружения изменений в их ассиметрии/идентичности![]()
![]()
- onboard
- слухач
Пардон, трудности перевода наверное, или восприятия.
Although an increase of 3 dB represents a doubling of the sound pressure, an increase of about 10 dB is required before the sound subjectively appears to be twice as loud.
Здесь же и про то, что увеличение громкости на 10дБ приводить к увеличению воспринимаемой громкости в два раза.
https://www-e2s-com.translate.goog/refe ... _tr_pto=rq
А еще такое вычитал на просторах:
"Так как в реальных условиях, шум всегда присутствует, то различить полезную (звуковую) информацию на фоне шума можно при условии, что уровень звука превышает уровень шума, как минимум на 3 дБ (в 2 раза). Для хорошей разборчивости данная разница должна состав-лять минимум 6 дБ (в 4 раза)."