пошук ідеального приміщення для звуку
- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Пости в темі: 92
- Подякував: 9894 разів
- Подякували: 8597 разів
- Вік: 46
- Контактна інформація:
Re: пошук ідеального приміщення для звуку
Якщо АС така, що власного нч мало, то може бути теоретично проблема. Якщо є запас по діапазону вниз і по спл - мало б бути ок. Враховуючи що вагонка легка і не супер довга її резонансне поглинання має бути по верху нч- низу сч. Це якщо повноцінні стіни за вагонкою і ватою. Якщо вагонка і є стінoю - то поглинання буде нижче і в ширшому діапазоні. Якщо повноцінні АС по нч то це скоріш за все ще й краще було б. Знов таки - це все умозрітєльно. В мене в таких умовах грав фазік на 12д шп - проблеми з надмірним поглинанням басу не було.
Востаннє редагувалось 01 червня 2025, 19:59 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 1 раз.
- alnic
- ветеран
- Пости в темі: 134
- Подякував: 1047 разів
- Подякували: 4581 разів
- Вік: 54
Кейс с матрасом наполняет надеждой! Мой еще и шире - расчитываю на сокрушительный успех по обузданию баса 

DIYAudio - это путешествие, а не пункт назначения!
- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
- yahennadiy
- ветеран
- Пости в темі: 50
- Подякував: 2997 разів
- Подякували: 3169 разів
- Вік: 63
Ось ви, панове, кепкуєте з матраців та лотків, а я, отримавши неабияке натхнення від ваших роздумів на тему, спорудив "макет акустичної панелі" за допомогою "дрючка та мотузки".
Зі знайденої "на господарстві" дерев'яної рамки та двох товстих пледів вийшло "щось" габаритами, умовно, 110х70х18см та якоюсь абсолютно випадковою фізичною та акустичною щільністю.
Встановлено це "щось" було в найбільш проблемному в моєму випадку місці (у куті за лівим гучномовцем) та, як виявилось, має достатньо суттєвий вплив. Що легко фіксується вимірами (здебільшого як "нормалізація на "провалах" у межах 5-10 дБ) та на слух.
Перші висновки:
- дуже легко отримати абсолютно не прогнозований результат
- робити акустичну обробку "всліпу" може бути дуже захоплююче, але зовсім не обов'язково мати позитивний ("правильний") наслідок
- результати вимірів та враження від прослуховування потребують ретельного осмислення

P.S. От що я вам поганого зробив? Як тепер із цим усім жити далі?..

Встановлено це "щось" було в найбільш проблемному в моєму випадку місці (у куті за лівим гучномовцем) та, як виявилось, має достатньо суттєвий вплив. Що легко фіксується вимірами (здебільшого як "нормалізація на "провалах" у межах 5-10 дБ) та на слух.
Перші висновки:
- робити акустичну обробку "всліпу" може бути дуже захоплююче, але зовсім не обов'язково мати позитивний ("правильний") наслідок
- результати вимірів та враження від прослуховування потребують ретельного осмислення

P.S. От що я вам поганого зробив? Як тепер із цим усім жити далі?..

Я просто, іноді, слухаю музику...
- alnic
- ветеран
Вообще, на самом деле, лично я к матрасам отношусь серьезно. Но только к серьезным. У меня таких, купленных много лет назад, есть парочка. Многослойные, очень тяжелые, мало общего имеющие с теми, что сейчас купил коллега(пружины и воздух внутри) и я(кусок поролона, по сути)yahennadiy писав: ↑02 червня 2025, 15:02 Ось ви, панове, кепкуєте з матраців та лотків, а я, отримавши неабияке натхнення від ваших роздумів на тему, спорудив "макет акустичної панелі" за допомогою "дрючка та мотузки".Зі знайденої "на господарстві" дерев'яної рамки та двох товстих пледів вийшло "щось" габаритами, умовно, 110х70х18см та якоюсь абсолютно випадковою фізичною та акустичною щільністю.
Перші висновки:
P.S. От що я вам поганого зробив? Як тепер із цим усім жити далі?..![]()
Насчет первых выводов, я считаю, они обнадеживают. Ведь разместив случайную конструкцию в случайном месте и получить при этом случайный результат - это абсолютно правильно. Такой результат может быть и положительным, разумеется. Если повезет)
Основная наша проблема, в отличие от фирм, на этом специализирующихся(они это умеют) - освоение алгоритмов его(результата) достижения... Само собой, после анализа первичных измерений. Я не могу даже на секунду представить, чтобы такие вещи профи делали на слух. Каким бы золотым он ни был. Но и контроль результата тоже хотелось бы "видеть", а не только слышать. Так надежнее

- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
Точно неочікувано, зазвичай для корекції саме ачх треба дуже не мало поглиначів. Як правило помітніше коригується час затухання мод. Чи мова про вирівнювання провалів на сч?
П.С. матраси і лоткі це різні вагові категорії))
П.С. матраси і лоткі це різні вагові категорії))
Востаннє редагувалось 02 червня 2025, 16:36 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 1 раз.
- yahennadiy
- ветеран
Інструментально помітний вплив на частотах 120-140Гц та 1200Гц.Saburov S.A.M. писав: ↑02 червня 2025, 15:53 Точно неочікувано, зазвичай для корекції саме ачх треба дуже не мало поглиначів. Як правило помітніше коригується час затухання мод. Чи мова про вирівнювання провалів на сч.
Гучномовець, на жаль, встановлений близько до лівого кута. Так, це очевидна проблема, але наразі іншого варіанта не існує.
І, як я розумію, мені потрібні три панелі зі зрозумілими характеристиками. Це якщо цим займатись. Не впевнений, що наважусь.
P.S. Цей "експеримент" мав сенс суто з точки зору отримання відповіді на запитання "а що станеться?". Не впевнений, що аналізувати цифри та закономірності є справою продуктивною на цьому етапі.

Востаннє редагувалось 02 червня 2025, 16:28 користувачем yahennadiy, всього редагувалось 1 раз.
- alnic
- ветеран
Не отпускают тебя эти яичные лотки... Не любишь советы бывалых?

- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
Тоді все логічно, як на мене. Бо я як про кути почув, то про нч моди подумав одразу. Після такого експерименту і результату я б дивився в сторону мінімально щільного ( тобто з малим опором потоку повітря) поглинача, товщиною хоча б 10-15см , по діагоналі перегородити кути. Тоді буде і сч рівняти, і трохи вниз є шанс спустись, підрізавши час затухання нижче по діапазону. Одна проблема , якщо це шось типу роквула мінімальної щільності - дуже не зручний він, провисає, легко "крошиться" в руках при роботі.yahennadiy писав: ↑02 червня 2025, 16:09Інструментально помітний вплив на частотах 120-140Гц та 1200Гц.Saburov S.A.M. писав: ↑02 червня 2025, 15:53 Точно неочікувано, зазвичай для корекції саме ачх треба дуже не мало поглиначів. Як правило помітніше коригується час затухання мод. Чи мова про вирівнювання провалів на сч.
Гучномовець, на жаль, встановлений близько до лівого кута. Так, це очевидна проблема, але наразі іншого варіанта не існує.
І, як я розумію, мені потрібні три панелі зі зрозумілими характеристиками. Це якщо цим займатись. Не впевнений, що наважусь.
P.S. Цей "експеримент" мав сенс суто з точки зору отримання відповіді на запитання "а що станеться?". Не впевнений, що аналізувати цифри та закономірності є справою продуктивною на цьому етапі.
![]()
А з іншого боку, якщо і так все впритик до кутів і стін - то флашмаунт як в Альніка найкраще рішення, хоч і найважче зробити. І тоді на поглинання фронт стіни і фронт кутів можна забити.
- yahennadiy
- ветеран
Перша моя думка про доцільність двох панелей (так, саме мінімальної щільності) у лівому куті, та однієї за правим гучномовцем (він не в куті).Saburov S.A.M. писав: ↑02 червня 2025, 16:44 ...я б дивився в сторону мінімально щільного ( тобто з малим опором потоку повітря) поглинача, товщиною хоча б 10-15см , по діагоналі перегородити кути...
Або, взагалі, а можливо як "пробний шар" - лише одна панель зліва від лівого гучномовця для мінімізації наслідків несиметричності.
- alnic
- ветеран
Абсолютно реальная мысль - так сделано у одного звукорежа в его несимметричной гостиной-КДП, все остальное отдано на откуп электронной румкоррекции.yahennadiy писав: ↑02 червня 2025, 17:00
Або, взагалі, а можливо як "пробний шар" - лише одна панель зліва від лівого гучномовця для мінімізації наслідків несиметричності.
- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
Підтримую, консенсус ))alnic писав: ↑02 червня 2025, 17:11Абсолютно реальная мысль - так сделано у одного звукорежа в его несимметричной гостиной-КДП, все остальное отдано на откуп электронной румкоррекции.yahennadiy писав: ↑02 червня 2025, 17:00
Другий варіант - в кут мя'кий товстіший щит роквул, на іншу АС - твердіший щільний 5см 80кг/куб роквул щит з відносом 5 см. Краще ніж гола стіна, але більше відбиває СЧ-ВЧ ніж м'який роквул у куті,тобто асиметрію все одно рівняти якось має по стереопанорамі.
- Тібетський Ламер
- ветеран
- Пости в темі: 21
- Подякував: 790 разів
- Подякували: 945 разів
- Вік: 51
До матраців (та м'яких меблів, особливо з пружинним блоком та дуже щільною оббивкою), особливо в кімнаті прослуховування треба ставитись винятково серйозно! Ніяких жартів!alnic писав:Вообще, на самом деле, лично я к матрасам отношусь серьезно. Но только к серьезным. У меня таких, купленных много лет назад, есть парочка. Многослойные, очень тяжелые, мало общего имеющие с теми, что сейчас купил коллега(пружины и воздух внутри) и я(кусок поролона, по сути)
Бо матрац, це не тільки цінне хутро, але ще й довбана резонансно-мембранна бас-пастка.
Ті матраци, які були замінені на нові зовні оббиті доволі не щільною тканиною, схожою на рогожу, чи щось подібне. Всередині мабуть повсть, але теж вже не щільна, та й послаблені з часом пружини.
А от нові, хоч пан alnic не вважає їх серйозними, і вважає що вони легкі та наповнені повітрям... все ж вони трохи важчі, і трохи щільніші, ніж він вважає, і всередині щось трохи щільніше за повітря є....

Так от, все що нижче 80 Гц, вони значно так "прибили".
Щоб виключити варіант з галюцинаціями, то не полінувався витягти матраци в сусідню кімнату. Акустична картина вирівнялась. Звичайно, мені моя спина дорожча за якусь там удифілію, тому матраци залишаться на місці.

P.S. доречі, історія з матрацами для мене не в новину. У київській кімнаті подібна історія, тільки з диваном (конструкція на диво схожа). В свій час з Олексієм beaton не раз вимірювали кімнату за допомогою REW.
Так що, матраци, сцуко, небезпечні...

Клею дурня. Якісно, професійно, недорого. У вихідні та святкові дні знижка!
- alnic
- ветеран
Относительно, только относительно! Я имел дело с самыми разными, так что чудо отечественного матрасостроения по картинке на сайте производителя идентифицировал легко. Да, я ходил на сайт Велам и не стесняюсь этогоТібетський Ламер писав: ↑02 червня 2025, 20:33
А от нові, хоч пан alnic не вважає їх серйозними, і вважає що вони легкі та наповнені повітрям... все ж вони трохи важчі, і трохи щільніші, ніж він вважає, і всередині щось трохи щільніше за повітря є....![]()

Конечно, все поглощает. Кресла, диваны, матрасы и даже люди на них. Но есть такое понятие, как площадь поглощающей поверхности.. Полтора квадрата суперхита прибили все, что ниже 80? Редкая удача - мои поздравления! Ну то есть, в вашем случае, скорее соболезнования, но многие за такой вклад(матрас) в комнату отдали бы пару пальцев на левой ноге.
- Тібетський Ламер
- ветеран
3,04 якщо шкільні знання з Евклідової геометрії мене не підводять.Полтора квадрата суперхита прибили все, что ниже 80?

P.S. Кімната практично квадратна, 4*4.1 м. Акустика Isophon TS7002.
- alnic
- ветеран
Точно, их же два, сорри! Проверяйте чек, не отходя от кассыТібетський Ламер писав: ↑02 червня 2025, 21:403,04 якщо шкільні знання з Евклідової геометрії мене не підводять.Полтора квадрата суперхита прибили все, что ниже 80?

Площадь поверхностей комнаты, согласно Архимеду - примерно 72 квадрата. Площадь двух матрасов к поверхностям, согласно древнеримских исчислений - 4%. С учетом результата, это намного круче, чем выиграть в Спортлото.
Востаннє редагувалось 02 червня 2025, 22:00 користувачем alnic, всього редагувалось 2 разів.
- Тібетський Ламер
- ветеран
Отже, схоже, що ліва нога позбудеться одного, а не пари пальців. 

- alnic
- ветеран
Торг здесь неуместен!(с) Два - значит два.Тібетський Ламер писав: ↑02 червня 2025, 21:58 Отже, схоже, що ліва нога позбудеться одного, а не пари пальців.![]()
- Тібетський Ламер
- ветеран
Прогнав свіп-тоном з аудіодоктора, та переглянув на rta analyser'і.... Просльозився - 125 Hz щось схоже на звуковий тиск в НЧ
Початок дванадцятої - знову витягну матраци завтра, та заміряю що покаже...

Початок дванадцятої - знову витягну матраци завтра, та заміряю що покаже...

- Saburov S.A.M.
- ветеран
- Контактна інформація:
При такій квадратній кімнаті мало б бути кілька жорстких ізольованих мод з провалами між ними, так "здається", в симулятор не заганяв. Якщо це так, і матрас дивом попав чітко на один домінуючий горб-монополіст....),то ось тобі і мінус бас. Гадання на кавовій масі насправді)), все одно чудо чудне..
Востаннє редагувалось 02 червня 2025, 22:12 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 2 разів.
- Тібетський Ламер
- ветеран
Так... Ну якщо ми рахуємо площу всіх поверхонь кімнати, то... либонь і площу поглинання матраців теж варто всю враховувати? Тобто тоді 3,04*2... А ще площа бічних поверхонь ..

Мабуть вже ближче до 10% ? Але і з таким результатом мабуть варто спробувати зірвати джекпот у національній лотереї?

- Тібетський Ламер
- ветеран
Доречі, по Архімеду в мене загальна площа вийшла 76. А віконний і дверний проєми враховувати, чи вираховувати? Чи коли зачинено враховувати, а коли відчинено, вираховувати? 
- alnic
- ветеран
Если матрасы парят в воздухе, то безусловно - ближе к 10%. Необременительное предложение, перед завтрашними исследованиями - попробовать на существенно разных уровнях громкостиТібетський Ламер писав: ↑02 червня 2025, 22:10Так... Ну якщо ми рахуємо площу всіх поверхонь кімнати, то... либонь і площу поглинання матраців теж варто всю враховувати? Тобто тоді 3,04*2... А ще площа бічних поверхонь ..![]()
Мабуть вже ближче до 10% ? Але і з таким результатом мабуть варто спробувати зірвати джекпот у національній лотереї?![]()

- Тібетський Ламер
- ветеран
Доречі, площа бічних поверхонь матраца склала 0,918. Отже загальна площа матраца 6,998.... Отже 9,2 %
З цього слідує риторичне питання - і х..лі?
З цього слідує риторичне питання - і х..лі?
- alnic
- ветеран
Я почти угадал высоту помещения...Тібетський Ламер писав: ↑02 червня 2025, 22:15 Доречі, по Архімеду в мене загальна площа вийшла 76. А віконний і дверний проєми враховувати, чи вираховувати? Чи коли зачинено враховувати, а коли відчинено, вираховувати?![]()

Востаннє редагувалось 02 червня 2025, 22:26 користувачем alnic, всього редагувалось 1 раз.