пошук ідеального приміщення для звуку

Обговорення аудіо апаратури та компонентів
dukua
ветеран
Пости в темі: 27
Подякував: 4255 разів
Подякували: 8901 разів
Вік: 54

Re: пошук ідеального приміщення для звуку

Непрочитане повідомлення dukua »

yahennadiy писав: 28 червня 2025, 08:10 Але ... низька стеля... Чи є це вироком?
Вважаю саме так, але - для великого розміру* акустики та дистанції до неї.
Тому що в [математичному] ліміті є найменші випромінювачі з мінімальною дистанцією - це навушники, і їм плювати на висоту стелі.

* "размер" - это упрощенно, чтобы не залазить в дебри направленности, типов ящиков и т.д.
Double blind ABX police officer
yahennadiy
ветеран
Пости в темі: 63
Подякував: 3055 разів
Подякували: 3210 разів
Вік: 63

Непрочитане повідомлення yahennadiy »

Принципово згоден. Теоретично можна було б зробити Всю стелю поглинаючою поверхнею (включно з НЧ), але на це просто немає запасу по висоті.
Або гучномовці без великих претензій на глибокий низ (чому ні?). Без поглинання, як на мене, все одно не обійтись. Втім, тоді достатньо поглинати лише СЧ-ВЧ. Навіть 50мм матеріалу низької щільності можуть впоратися. А щодо стратегії розсіювання в подібному випадку маю трохи сумніви (звичайно можу помилятись)...
Я просто, іноді, слухаю музику...
alnic
ветеран
Пости в темі: 145
Подякував: 1061 разів
Подякували: 4618 разів

Непрочитане повідомлення alnic »

yahennadiy писав: 28 червня 2025, 08:10 Зі своєї аматорської дзвіниці, думаю, "по фото" ставити діагнози складно. Ми ж не знаємо які там існують проблеми та чи існують вони взагалі.
На самом деле можем - в первом приближении. Тут же, конкретно у этого француза, можно определить проблемы точнее, чем он сам это может сделать - известны линейные размеры помещения, известны конкретно излучатели, визуализирована аудиообработка и в целом виден фонд звукопоглощения, просто на это нужно время и... смысл этим заниматься, которого, как понятно, немного.

Получить музыку полноценно и "одним куском" - редкая роскошь, но природа милостива над нами, и позволяет достроить картину в мозгу лишь на основе какого-то одного "кусочка", если он достаточно хорош сам по себе. В данном проекте это рупор(один из лучших за всю историю) и какая-то часть мидбаса от лопухов. Низкий потолок - высокая граничная частота, ниже которой без спецмер хорошие НЧ невозможны, поэтому ОВ - отличный выбор, когда за счет АКЗшного обвала нет баса - нет проблем.

За наушники приходится постоянно напоминать - их надели только для того, чтобы не мешала окружающая среда, обсуждать то, во что их превратили маркетологи - не имеет смысла в разрезе классических вопросов по акустике помещений.
DIYAudio - это путешествие, а не пункт назначения!
yahennadiy
ветеран

alnic писав: 28 червня 2025, 09:39 ...Получить музыку полноценно и "одним куском" - редкая роскошь, но природа милостива над нами, и позволяет достроить картину в мозгу лишь на основе какого-то одного "кусочка", если он достаточно хорош сам по себе...
Так, абсолютно. Наш мозок здатен на дивовижну роботу. Із заплющеними очима я цілком можу уявити що саме той чи інший диригент (з відомих мені) робить за пультом...
:hi:
dukua
ветеран

alnic писав: 28 червня 2025, 09:39 нет баса - нет проблем
Кстати, тут снимал на днях спектрограммы в очередном классическом зале, на Моцарте.
Зал довольно старинный (до- и послереволюционный), подзвучки нет (как и положено).
Та же история - основной спектр выше 100Гц и до 3-5КГц - повторяется из зала в зал, из континента в континент)).
Вроде, ясный тренд в итоге получается?
Тыкал пальцем в разные моменты, субьективно "насыщенные" и "низкочастотные".
Hиже 100Гц смартфон записывать что-то могЁт, хотя ограничения понятны, и на линейку до 20Гц я не рассчитывал)
В общем, не судите строго)
Вкладення
Sc1.png
Sc2.png
Sc3.png
yahennadiy
ветеран

dukua писав: 28 червня 2025, 10:07 ...снимал на днях спектрограммы в очередном классическом зале, на Моцарте.
Зал довольно старинный (до- и послереволюционный), подзвучки нет (как и положено).
Та же история - основной спектр выше 100Гц и до 3-5КГц - повторяется из зала в зал, из континента в континент)).
Вроде, ясный тренд в итоге получается?..
Не ризикну сказати чого тут більше - спектрів творів, чи спектрів залу. Було б цікаво порівняти з концертом Равеля для лівої руки, наприклад. Але, як мінімум, на відміну від багатьох наших кімнат, резонанси на НЧ відсутні просто як клас. Ми то з проблемами на НЧ стикаємось чи колись стикалися у житті. Я стикався...
alnic
ветеран

dukua писав: 28 червня 2025, 10:07
alnic писав: 28 червня 2025, 09:39 нет баса - нет проблем
Кстати, тут снимал на днях спектрограммы в очередном классическом зале, на Моцарте.
Вроде, ясный тренд в итоге получается?
Hиже 100Гц смартфон записывать что-то могЁт, хотя ограничения понятны, и на линейку до 20Гц я не рассчитывал)
В общем, не судите строго)
Твои натурные 100-3500 Гц - акт святой щедрости. Ровно двадцать лет назад на одном форуме известный в узких кругах Барбарис через каждые десять сообщений, словно мантру, повторял тезис о том, что весь основной спектр БСО умещается в диапазон 250-500... По-видимому, у него на тот момент велосипеда не было, как у пресловутого почтальона, то есть - баса. Такой был на то время его эквипмент. А потом, со временем, с появлением устриц появился и вкус. Система, это же не для генерации, а для воссоздания, попытка попытаться рассмотреть картину маслом. У кого бинокль мощный, у кого не очень, где-то стекла мутные и грязные, где-то вовсе детский разноцветный калейдоскоп с нацарапанной на корпусе надписью "я так слышу, я в детстве на пианине играл". Это я к тому, что динамики в досках оправдать узким спектром БСО вряд ли получится. Есть разные записи, и хотелось бы их различать. И если за "дыханием зала" посредством непроизвольно записанных инфрачастотных резонансов системы вентиляции можно не гнаться, то комбинационные тона, когда 10 контрабасов вместе, это уже не 40 Гц)) пусть будут слышны :blush:
Saburov S.A.M.
ветеран
Пости в темі: 106
Подякував: 9942 разів
Подякували: 8643 разів
Вік: 46
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Saburov S.A.M. »

Час від часу спливає тут про не брати динаміки більше певного калібру для малої кімнати, або брати ас без нч бо кімната проблемна і т.д. Ніколи не розумів цього, дичина з часів динозаврів.
АС має бути повноцінна на стільки, на скільки дозволяє бюджет і місце на підлозі під неї, не залежно від ступеню кривості кімнати.
Не в темні часи живемо, коли крім заміни кондьорів в пасивних фільтрах і коврика на підлогу нич не доступно було.
Востаннє редагувалось 28 червня 2025, 16:31 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 1 раз.
dukua
ветеран

alnic писав: 28 червня 2025, 14:23 пусть будут слышны
Тут вроде как-то и возразить нЕчего.
Но очень хочется :biggrin: - с целью поддержания дружеской дискуссссии.
Во-первых, полностью согласен, что самый классный вариант - это быть одновременно красивым, умным, здоровым, богатым, счастливым, итд.
Однако это не всегда получается))
Во-вторых, не знаю реальной научной подоплеки того, что все время тянет назвать "большой звук" или "большая излучающая поверхность". Может, это какая-нибудь волновая теория? Я ноль тут полный :blush:
Но ощущения на сегодня именно такие: для попыток воссоздания БСО эта самая "большая излучающая поверхность" гораздо важнее непосредственно протяженного вниз НЧ. Вопреки всем городским легендам о пушках 1812 года и японских барабанах. А вот для дабстепа (кстати, а шо это?) - возможно, с точностью до наоборот. Иначе Мейер Саунд не выпускали бы свои сценические сабы с нижней полосой в 18Гц. К счастью, дабстеп лично мне не интересен (ну а все же, шо это?)
yahennadiy
ветеран

Saburov S.A.M. писав: 28 червня 2025, 15:19 Час від часу спливає тут про не брати динаміки більше певного калібру для малої кімнати, або брати ас без нч бо кімната проблемна і т.д. Ніколи не розумів цього...
Ну, наприклад, один наш дуже шановний колега кілька разів жалівся на зовсім принципово непогані гучномовці дуже відомого британського бренду, які він дуже давно невдало намагався поєднати з кімнатою в багатоквартирному будинку. Аж до стійкої ненависті до такого типу динаміків, як були там. Не знаю, правда, чим саме завинили в тому випадку гучномовці. Шансів, як на мене, просто не було...

P.S. Пам'ятаю фото та опис системи японського вуйка (зараз знайти вже не зміг), який в дуже малому приміщенні (менше десяти м.кв.) "приручив" достатньо крупні гучномовці іншого британського бренду. Але ж, там Всі поверхні цієї кімнатки він закрив панелями. Чи є в цьому сенс?
Saburov S.A.M.
ветеран
Контактна інформація:

dukua писав: 28 червня 2025, 15:23
alnic писав: 28 червня 2025, 14:23 пусть будут слышны
Тут вроде как-то и возразить нЕчего.
Но очень хочется :biggrin: - с целью поддержания дружеской дискуссссии.
Во-первых, полностью согласен, что самый классный вариант - это быть одновременно красивым, умным, здоровым, богатым, счастливым, итд.
Однако это не всегда получается))
Во-вторых, не знаю реальной научной подоплеки того, что все время тянет назвать "большой звук" или "большая излучающая поверхность". Может, это какая-нибудь волновая теория? Я ноль тут полный :blush:
Но ощущения на сегодня именно такие: для попыток воссоздания БСО эта самая "большая излучающая поверхность" гораздо важнее непосредственно протяженного вниз НЧ. Вопреки всем городским легендам о пушках 1812 года и японских барабанах. А вот для дабстепа (кстати, а шо это?) - возможно, с точностью до наоборот. Иначе Мейер Саунд не выпускали бы свои сценические сабы с нижней полосой в 18Гц. К счастью, дабстеп лично мне не интересен (ну а все же, шо это?)
А рояль не цікавить? Та і взагалі, навіть запис що не містить нч , при решті рівних умов, все одно краще звучатиме в повнодіапазонній АС. Або скажем так, максимально повнодіапазонна АС виграє в звуці у вузькодіапазонної АС незважаючи на те, що в треку, БСО, чи дабстеп.
alnic
ветеран

dukua писав: 28 червня 2025, 15:23
Но ощущения на сегодня именно такие: для попыток воссоздания БСО эта самая "большая излучающая поверхность" гораздо важнее непосредственно протяженного вниз НЧ.
На этот счет, как и на то, что полнодиапазонная играет лучше любой диапазон, научных терминов найти не так и сложно. Но если мы раскроем тему, что тогда? Расходимся? Не, на это я пойти не могу :biggrin: Лучше так скажу: ключ к приближению к тому, чтобы прекрасны были и душа, и туфли, и клинические анализы - в грамотном масштабировании :hi:
Saburov S.A.M.
ветеран
Контактна інформація:

yahennadiy писав: 28 червня 2025, 15:36
Saburov S.A.M. писав: 28 червня 2025, 15:19 Час від часу спливає тут про не брати динаміки більше певного калібру для малої кімнати, або брати ас без нч бо кімната проблемна і т.д. Ніколи не розумів цього...
Ну, наприклад, один наш дуже шановний колега кілька разів жалівся на зовсім принципово непогані гучномовці дуже відомого британського бренду, які він дуже давно невдало намагався поєднати з кімнатою в багатоквартирному будинку. Аж до стійкої ненависті до такого типу динаміків, як були там. Не знаю, правда, чим саме завинили в тому випадку гучномовці. Шансів, як на мене, просто не було...

P.S. Пам'ятаю фото та опис системи японського вуйка (зараз знайти вже не зміг), який в дуже малому приміщенні (менше десяти м.кв.) "приручив" достатньо крупні гучномовці іншого британського бренду. Але ж, там Всі поверхні цієї кімнатки він закрив панелями. Чи є в цьому сенс?
Проблема габаритів і повноти діапазону ас в малих кімнатах це пов'язані але не ідентичні проблеми.

Наприклад:
Два "холодильники" шириною метр виставлені по стереобазі 1.5 м, тобто 0.5 ми між краями лівого/правого кабінетів (а у японців таке буває,) - розвалять власними перевідбиттями стереопанораму, не залежно від свого діапазону. В тих же умовах якісь менш габаритні напольники з сабіками "стратегічно" розташованими по конурі дадуть кращу панораму і просторовість при тому ж діапазоні.
yahennadiy
ветеран

Saburov S.A.M. писав: 28 червня 2025, 18:12 Проблема габаритів і повноти діапазону ас в малих кімнатах це пов'язані але не ідентичні проблеми.
...
...менш габаритні напольники з сабіками "стратегічно" розташованими по конурі дадуть кращу панораму і просторовість при тому ж діапазоні.
Так, я це розумію. Коли я писав "крупні", я мав на увазі не стільки фізичні розміри, скільки можливості збуджувати резонанси на НЧ.
Якщо подібна гарна четвірка вдало "заводить" кімнату на умовних 40,50,60,70 (на вибір) Гц, що робити? Радіти "жирному басу"? Вдавати, що так і треба?..
Я не сперечаюсь. Не намагаюсь переконати. Справді, що робити? У відносно маленькому приміщенні. В реальному житті середньостатистичного аудіофіла. Я не себе маю на увазі зараз.
Saburov S.A.M.
ветеран
Контактна інформація:

Розташування, обробка, цифрова корекція.
Якщо маньячити вінілом, коротким трактом і т.д., то цифрова корекція відпадає.
yahennadiy
ветеран

Та нууу... Де середньостатистичний аудіофіл, а де акустична обробка або цифрова корекція... :)
А побороти НЧ-резонанс в малому приміщенні, тим паче житловому, розташуванням? Такий собі секс... :)
Востаннє редагувалось 29 червня 2025, 06:32 користувачем yahennadiy, всього редагувалось 1 раз.
Saburov S.A.M.
ветеран
Контактна інформація:

В малому приміщенні розташування вух і АС дуууже сильно міняють картину по нч. Рахунок буквально на сантиметри. А ще є dba,sba ))

В мене джерело пк, кросовер в софті і корекція. До цапа. Коли був пасив - розташування змінювало все серйозно. Перевірив тоді десятки ітерацій. Найважче сумістити якість нч і панораму. Часто оптимальне розташування для одного, є не оптимальним для іншого. Ще те садомазо, доки не рішитись на цифро актив ))
UncleStas
слухач
Пости в темі: 9
Подякував: 479 разів
Подякували: 519 разів
Вік: 71

Непрочитане повідомлення UncleStas »

dukua писав: 28 червня 2025, 10:07 Вроде, ясный тренд в итоге получается?
Якщо в меню тапнути Enable Peak Hold, то можна не морочитись з тицянням моментів, і побачити щось і нижче 100Гц.
alnic
ветеран

Saburov S.A.M. писав: 28 червня 2025, 21:08 А ще є dba,sba ))
Недавно обнаружил наличие еще и vba... Похоже, едва ли не единственная ниша, где есть развитие и перспективы, это dsp.
Lecter
слухач
Пости в темі: 38
Подякував: 625 разів
Подякували: 263 разів

Непрочитане повідомлення Lecter »

Saburov S.A.M. писав: 28 червня 2025, 15:19 АС має бути повноцінна на стільки, на скільки дозволяє бюджет і місце на підлозі під неї, не залежно від ступеню кривості кімнати.
Вы это серьёзно, новую аксиому открыли? Образно говоря, любую акустику можно "впихнуть" в любую комнату..было бы желание. :) Создаём себе проблемы, а потом успешно их преодолеваем, ну-ну. :empathy:
Saburov S.A.M.
ветеран
Контактна інформація:

Lecter писав: 29 червня 2025, 09:34
Saburov S.A.M. писав: 28 червня 2025, 15:19 АС має бути повноцінна на стільки, на скільки дозволяє бюджет і місце на підлозі під неї, не залежно від ступеню кривості кімнати.
Вы это серьёзно, новую аксиому открыли? Образно говоря, любую акустику можно "впихнуть" в любую комнату..было бы желание. :) Создаём себе проблемы, а потом успешно их преодолеваем, ну-ну. :empathy:
Є звичайно нюанси. Наприклад бажано опорною частотою резонатора не потрапляти на головну повздовжну моду і сидіти не ближче тієї відстані з якої смуги "складаються". Але то все ж фігня - немає косяка, який би ти дротами не виправив.
Востаннє редагувалось 30 червня 2025, 09:07 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 3 разів.
onboard
слухач
Пости в темі: 26
Подякував: 723 разів
Подякували: 202 разів

Непрочитане повідомлення onboard »

Saburov S.A.M. писав: 29 червня 2025, 09:53 Але то все ж фігня - немає косяка, який би ти дротами не виправив.
:good2: :rofl:
dukua
ветеран

UncleStas писав: 28 червня 2025, 21:28 Якщо в меню тапнути Enable Peak Hold, то можна не морочитись з тицянням моментів, і побачити щось і нижче 100Гц.
Дякую, я бачив таку опцію.
Але їй сліпо довіряти – не можна, як і Вікіпедії))
Якщо її включити, скажімо, спочатку концерту, а вимкнути після, то тоді можна наловити чьорт зна що – починаючи від скрипу стільця сусіда з його товстою дупою.
Доречі, зараз перевірів свій смартфон та цей апплікейшн поруч з роботою холодильника з no-frost не першої свіжості: багато чого є нижче за 100Гц - навіть набагато більше, ніж на БСО у другому ряду філармонії. Тобто холодильник - це точно хайенд :biggrin:
Lecter
слухач
Пости в темі: 38
Подякував: 625 разів
Подякували: 263 разів

Непрочитане повідомлення Lecter »

Saburov S.A.M. писав: 29 червня 2025, 09:53 Є звичайно нюанси.

Значит вывалить стену или сверлить во всей мебели отверстия - то всего лишь нюансы, а подобрать акустику, которая впишется в помещение, не судьба значит. :)
Про кабеля, повеселило. :good2:
Saburov S.A.M.
ветеран
Контактна інформація:

Lecter писав: 29 червня 2025, 12:25
Saburov S.A.M. писав: 29 червня 2025, 09:53 Є звичайно нюанси.

Значит вывалить стену или сверлить во всей мебели отверстия - то всего лишь нюансы, а подобрать акустику, которая впишется в помещение, не судьба значит. :)
Про кабеля, повеселило. :good2:

в тому сенсі "вписування" про який ти думаєш - саме так, не судьба.

Брехунця маніпулятора включаємо)) ? Я писав про інші "нюанси".
Востаннє редагувалось 29 червня 2025, 13:17 користувачем Saburov S.A.M., всього редагувалось 1 раз.
Відповісти

Повернутись до “Аудіотехніка”