Рум корекція і усе з цим повязане

Обговорення аудіо апаратури та компонентів
kvv
ветеран
Пости в темі: 7
Подякував: 915 разів
Подякували: 1891 разів
Вік: 52

Re: Рум корекція і усе з цим повязане

Непрочитане повідомлення kvv »

Артур, я логику не улавливаю.

На мой взгляд, все сильно проще - шеф повар варит-парит, гордо выносит в зал.
И, не важно в какой посуде, клиент пробует и выносит свой вердикт.
Не думаю, что посетитель будет рассказывать как следовало готовить - просто скажет - говно. Или наоборот.
Настоящее счастье не должно зависеть от кого-то... Оно должно быть только твоим. Жить внутри...
Тібетський Ламер
слухач
Пости в темі: 10
Подякував: 531 разів
Подякували: 710 разів
Вік: 51

Непрочитане повідомлення Тібетський Ламер »

Ну я якраз не про страву. Клієнт в повному праві назвати її лайном, якщо вона лайно. Навіть в праві назвати лайном, якщо страва й не лайно, але не сподобалась клієнту, бо про смаки не сперечаються. Я про те, як клієнт може судити про інструментарій, яким приготована страва? Тобто мова про уміння кухаря, але не про його ножі, каструлі та полоники. А професійний посуд (система з румкорекцією) в принципі можна використовувати і для споживання. Хоча мабуть якась модна порцеляна (домашній хі-єнд) мабуть більш милує око...
Клею дурня. Якісно, професійно, недорого. У вихідні та святкові дні знижка!
Тібетський Ламер
слухач

До чого я? Автоматична рум-корекція давно живе в професійній сфері і домашньому кінотеатрі. Хтось, типу вищеперерахованих, чи ще того ж Лінгдорфа намагаються приперти це в побутове стерео. Ну і зробити це у вигляді коробочок для домогосподарок, і з таким же інтерфейсом для домогосподарок. Ну тобто майже з однією кнопкою "зробити все за...бісь". :pardon:
Чи треба це комусь, чи ні - питання риторичне. Аудіо-ентузіастам - точно ні. Бо, по-перше, вони знають цілу купу альтернативних способів "зробити все за...бісь". А, по-друге, для них принципово неприйнятна одна кнопка! Вони мають пройти через всі перепони узгодження приміщення й системи. Відчути муки відчаю, та зневіри! Пізнати смак перемоги!! :biggrin:

А кому треба? Нуууу... наприклад товстосуми, з модерновим інтер'єрами, де купа полірованих поверхонь і якийсь божевільний сетап за скажені гроші... і треба щоб оця вся фігня в купі ще якось грала, бо... Ну або не їм, а інсталяторам що туди продали оте все... :pardon:

Щодо мене - я б спробував при наявності грошей, потрібного приміщення та часу на це. :music: :hi:
ВА67
слухач
Пости в темі: 1
Подякував: 155 разів
Подякували: 202 разів
Вік: 57

Непрочитане повідомлення ВА67 »

Думаю трішки не так.
Професійний посуд - це система.
Дешевий китай, люміній/чугуній, цептер.
Шеф-кухар приклав руки,працю,душу і назвати це лайном може тільки дуже обмежений.
Є страви, продукти, яких не вживаєш, не подобаються( про музику).
Румкорекція якраз посуд, в якому подали і стіл, крісло. Можна ж і на стояка, біля підвіконня, або лежачи на дивані.
Таке моє бачення.
UncleStas
слухач
Пости в темі: 25
Подякував: 376 разів
Подякували: 454 разів
Вік: 70

Непрочитане повідомлення UncleStas »

Тібетський Ламер писав: 05 листопада 2024, 20:48 Посмугове підсилення, активні фільтри, DSP, цифрові входи.
...
І все це, власне, і є рум-корекція, спрямована на максимальне нівелювання впливу приміщення студії на контрольований звук...
Супер!
Тільки є 2 питання:
1. Як всю цю байду закреслено красу адаптувати під конкренні мої умови?
2. Що там зі звуком? Бо нагадує черговий офіс простих рішень. Ті монітори призначені для слухання музики, чи тільки для контролю в студії?
kvv
ветеран

Коллеги, вообще-то, вы обсуждаете здесь исключительно "еду на вынос" -
ее вам дают в пластиковом контейнере, а вот когда вы приносите ее домой -
тут начинается гламур-тужур.....

:rofl:

Вы, безусловно, можете фантазировать про свойства контейнера, но в "еде на вынос" имеет ценность только еда.
Сервировка - это уже дело пользователя. Кто-то из контейнера быстро похлебал, а кто-то накрывает фарфор с серебром....

:drinks:

Но вы пускаетесь во все тяжкие, фантазируя даже на тему как еда была приготовлена.....зря.....после того как она попала в контейнер - все это не имеет значения. Есть еда и есть варианты ее поесть. Что с ней было ДО ТОГО как она попала в контейнер, как ее готовили - не важно.
Контейнер. В нем еда. Все.
Настоящее счастье не должно зависеть от кого-то... Оно должно быть только твоим. Жить внутри...
alnic
ветеран
Пости в темі: 37
Подякував: 834 разів
Подякували: 4132 разів
Вік: 53

Непрочитане повідомлення alnic »

kvv писав: 05 листопада 2024, 22:10 Коллеги, вообще-то, вы обсуждаете здесь исключительно
Коллеги обсуждают исключительно... ничего. Вот ты пересекался - не понравилось, я пересекался - понравилось, почему и что - отдельный разговор, всему всегда есть причины. Что хотят сказать остальные - искренне непонятно. Какие-то аналогии, какие-то гипотезы, какие-то заочные вердикты. Что происходит? :fool2: Или кто-то таки пересекся?
DIYAudio - это путешествие, а не пункт назначения!
kvv
ветеран

alnic писав: 05 листопада 2024, 22:35 ...Вот ты пересекался - не понравилось, я пересекался - понравилось, почему и что - отдельный разговор, всему всегда есть причины. ...

Напротив, я был впечатлен. Еще много лет назад, когда слушал полную систему Лингдорф с электроникой и акустикой.

Но сейчас я старенький, миллион всяких пасочек - я НЕ ХОЧУ ОДНУ пасочку. Даже самую лучшую!
Я хочу свой миллион малополезных кому-то кроме меня пасочек.
Они меня радуют по-своему.

:cray:
alnic
ветеран

kvv писав: 05 листопада 2024, 22:44

Напротив, я был впечатлен. Еще много лет назад, когда слушал полную систему Лингдорф с электроникой и акустикой.

Но сейчас я старенький, миллион всяких пасочек - я НЕ ХОЧУ ОДНУ пасочку. Даже самую лучшую!
Я хочу свой миллион малополезных кому-то кроме меня пасочек.
Они меня радуют по-своему.
Мы не впервый раз общаемся на форуме на тему, тогда у меня сложилось такое впечатление, значит неправильно понял, пардон. Да, именно о Лингдорфах ты писал... Я тоже не хочу одну пасочку! Написал об это в соседней ветке, меня не интересуют закрытые системы. Вникаю именно в такую реализацию, когда пасочки можно менять, как перчатки, в RC меняя при этом только пресеты... Вообще твой случай он как бы так сказать, помягче... Не часто встречается :biggrin: Тягучий коктейль из дилера, коллекционера и рядового слушателя. Я понимаю - даже кассетную деку, и ту можно обнять, а что делать с какой-то коррекцией...
Тібетський Ламер
слухач

От бля.. а я здається дійшов тієї межі, коли хочеться однієї пасочки. :shok:
Тібетський Ламер
слухач

UncleStas писав: 05 листопада 2024, 21:58
Тібетський Ламер писав: 05 листопада 2024, 20:48 Посмугове підсилення, активні фільтри, DSP, цифрові входи.
...
І все це, власне, і є рум-корекція, спрямована на максимальне нівелювання впливу приміщення студії на контрольований звук...
Супер!
Тільки є 2 питання:
1. Як всю цю байду закреслено красу адаптувати під конкренні мої умови?
2. Що там зі звуком? Бо нагадує черговий офіс простих рішень. Ті монітори призначені для слухання музики, чи тільки для контролю в студії?
1. Та так і адаптувати. Воно ж все всередині активної акустики. Ну один раз під'єднати калібровочний мікрофон. :pardon:
2. Ну зазвичай shit control - це near field monitors. А mid field - то вже для мастерингу та демонстрації. То чому б і вдома не послухати?
UncleStas
слухач

Тібетський Ламер писав: 06 листопада 2024, 00:14 1. Та так і адаптувати. Воно ж все всередині активної акустики. Ну один раз під'єднати калібровочний мікрофон. :pardon:
2. Ну зазвичай shit control - це near field monitors. А mid field - то вже для мастерингу та демонстрації. То чому б і вдома не послухати?
Все всередині? А куди файл з калібровкою мікрофона притулить?
Це, схоже, якась мультимедійна шняга, як в тому відео на початку цього обговорення (це було в іншій гілці).
yahennadiy
ветеран
Пости в темі: 8
Подякував: 2677 разів
Подякували: 2821 разів
Вік: 62

Непрочитане повідомлення yahennadiy »

Тема потенційно цікава. Спостерігатиму збоку. :hi:
Я просто, іноді, слухаю музику...
alnic
ветеран

Лучше на данном этапе оставить в покое мониторы, тем более среднего :biggrin: поля, и вернуться к реальности. Где бы коррекция не применялась, в каких бы сферах, здесь уместнее обсуждать ее в контексте домашних систем. При этом способ реализации RC просто должен соответствовать топологии системы, возможных вариантов не так и много, например:

1. Физический носитель аналог, пассивные АС
2. Физический носитель цифра, пассивные АС
3. Источник комп, пассивные АС
4. Источник комп, активная многополоска.
5. Всевозможные вариации из перечисленного

Как это работает. Для упрощения возьмем только лишь собственно румкоррекцию. После тщательной расстановки и хотя бы минимальных мер по оптимизации акустики комнаты, измеряется отклик АС. Далее выбирается целевая кривая, Target responce. Далее на их основе формируется фильтр, который загружается в конвольвер, где сигнал с источника пересчитывается "на лету" и отдается на цап(ы). Это главный принцип, который распространяется на любые варианты, буть то закрытый Лингдорф-автомат или полностью ручной вариант, когда энтузиаст одной прогой снимает замер, в другой рисует фильтр, все своими руками. Разумеется, все перечисленное в реальности имеет кучу нюансов и вариативности, можно понемногу пытаться это обсуждать, добавляя подробностей.
runner
ветеран
Пости в темі: 4
Подякував: 3925 разів
Подякували: 3344 разів

Непрочитане повідомлення runner »

А мене цікавлять дешеві рішення усе у одному "для массового зрителя"
Ну типу приніс бумбокса додому - поставив його хер нає де - кнопку нажав RC - воно щось там зробило, посканувало - ху...к і заграло значно краще :rolleyes:
Ціна забута, якість залишається ... (Мішель Одіар "Les Tontons flingueurs")
spiridon
ветеран
Подякував: 1596 разів
Подякували: 5918 разів
Вік: 68

Непрочитане повідомлення spiridon »

В 90-х гг я игрался с парам эквализером Аудиоконтроль -подаешь один из видов шумов с него ,на экранчике были видны косяки комнаты и ползунками убираешь пики -провалы ,потом включаешь музон и кайфуешь :rofl: НО на столике журнальном лежали журналы аудиомагазин ,где гуру типа кучеренко с пеной у рта доказывали ,что эквализер это безусловное зло для хиенда и я поверил им ..так и мучаюсь уже 30 лет :cray:
dukua
ветеран
Пости в темі: 38
Подякував: 4031 разів
Подякували: 8452 разів

Непрочитане повідомлення dukua »

spiridon писав: 06 листопада 2024, 14:06 эквализер это безусловное зло для хиенда
99% - если эквализация делается в аналоге.
И в те годы никакаго иного способа и не существовало - IBM PC стОила, как трехкомнатная квартира в отечественном городе-миллионнике.
Expectation bias is very real, and nobody is immune.
spiridon
ветеран
Подякував: 1596 разів
Подякували: 5918 разів
Вік: 68

Непрочитане повідомлення spiridon »

В 94 м г мне демонстрировали цифровой рум корректор ,а квартиру трех ком можно было купить за 200-300 бакс , за компы уже не помню цены ,бо они меня в те годы не интересовали :biggrin:
UncleStas
слухач

alnic писав: 06 листопада 2024, 09:51 Далее выбирается целевая кривая, Target responce
Звідки, і по яким критеріям, здійснюється вибір?
Хіба це, в ідеалі, не горизонтальна пряма? Чи це вже в купі з темброблоком?
kvv
ветеран

spiridon писав: 06 листопада 2024, 16:42 В 94 м г мне демонстрировали цифровой рум корректор ,а квартиру трех ком можно было купить за 200-300 бакс , за компы уже не помню цены ,бо они меня в те годы не интересовали :biggrin:
С тех пор цены изменились на один-два порядка, причем, не в пользу рум-корректоров.

:biggrin:
VOVA-76
учасник
Подякував: 152 разів
Подякували: 365 разів
Вік: 47

Непрочитане повідомлення VOVA-76 »

Хорошей системе оно не нужно, а плохой системе коррекция глобально не поможет.
Ну уберет она пики- провалы. Ну перестанет звук бесить.
А "меджик" все равно не появится.......
Для кино с кучей колонок, возможно для машины, это наверное очень нужная функция.
Аудиофилы и без таких приблуд знают, что делать с колонками и мебелью, чтобы звук был хорошим.
dukua
ветеран
Пости в темі: 38
Подякував: 4031 разів
Подякували: 8452 разів

Непрочитане повідомлення dukua »

За меджиком - это к шаманам в дебрях Амазонки.
Вот они готовят такое зелье, шо меджик сразу появляется даже у самого меджика.

А тут, насколько понимаю, люди задумывают более приземленные задачи.
Типа, к примеру, комнатную моду размером в +30Дб придавить и тп.
Expectation bias is very real, and nobody is immune.
alnic
ветеран

UncleStas писав: 06 листопада 2024, 17:47
alnic писав: 06 листопада 2024, 09:51 Далее выбирается целевая кривая, Target responce
Звідки, і по яким критеріям, здійснюється вибір?
Хіба це, в ідеалі, не горизонтальна пряма? Чи це вже в купі з темброблоком?
Нi, людство в рештi вирiшило, що вона не така вже i горизонтальна. Нижче відсилання до першоджерел, перепрошую за трохи дивне надання інформації..
Показати текст
1.png
2.png
3.png
Показати текст

Забыл добавить - из предложенных вариантов можно выбрать понравившуюся, при этом никто не запрещает взять просто горизонтальную :drinks:
Востаннє редагувалось 06 листопада 2024, 21:03 користувачем alnic, всього редагувалось 1 раз.
Kostass
Подякував: 83 разів
Подякували: 39 разів
Вік: 57

Непрочитане повідомлення Kostass »

spiridon писав: 06 листопада 2024, 16:42 В 94 м г мне демонстрировали цифровой рум корректор ,а квартиру трех ком можно было купить за 200-300 бакс , за компы уже не помню цены ,бо они меня в те годы не интересовали :biggrin:
В Киеве в 94м, однушка 5000 $.
UncleStas
слухач

alnic писав: 06 листопада 2024, 20:52 людство в рештi вирiшило, що вона не така вже i горизонтальна.
Проведемо уявний експеримент.
Зробимо ідеальний запис живих виконавців акустичної музики.
Порівняємо 3 об'екти в тій самій студії:
(а) живе виконаня тими ж музикантами;
(б) відтворення запису з флет-респонс;
(в) відтворення запису з пропонованими таргет-респонсами.

Якщо теорія вірна, то варіант (в) буде звучати найкраще, а варіанти (а) і (б) будуть звучати однаково, хоча і гірше ніж (в).
Хм-м, дивно...

Припустимо, все так і буде, і нам спадає на думку застосувати таргет-респонс (тобто трохи завалити високі) вже при запису. І знову порівняти.
І записати ще раз, вже з подвійним таргет-респонсом, потім з потрійним, з кожною ітерацією дивуючись покращенню звука :)

Тобто, при застосуванні "в лоб" ідеї про target respons виходить якась муйня.
Можу припустити, що в наведеному матеріалі говорять про якусь професіональну студійну проблему, яка не має відношення до кінцевого споживачи-удифіла. Ну так то їхні професійні проблеми, до моїх екзерсісів з рум-корекцією це, начебто, і не впливає.
Востаннє редагувалось 07 листопада 2024, 00:30 користувачем UncleStas, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти

Повернутись до “Аудіотехніка”