Рум корекція і усе з цим повязане

Обговорення аудіо апаратури та компонентів
alnic
ветеран
Пости в темі: 37
Подякував: 834 разів
Подякували: 4132 разів
Вік: 53

Re: Рум корекція і усе з цим повязане

Непрочитане повідомлення alnic »

oleg2566 писав: 19 листопада 2024, 19:31
alnic писав: 18 листопада 2024, 20:52 Немного смущает смайлик, но если это реально вопрос, то для начала лучше измерить комнату, так как вряд ли она представляет собой осесиметричный замкнутый параллелепипед без окон и дверей, в котором все поверхности конструктивно одинаковы. Именно так считает калькулятор...
Хай смайлик вас не турбує, калькулятор видав те що я ввів, план приміщення і розміщення АС, ух слухача і навіть висоту басової частини АС, та степінь заглушеності, так шо воно навіть дещо співпадає з вимірюваннями і корекцією чотириполосним регулятором рівнів і я вже не хочу Рум корекції, бо звучить дуже реалістично і впевнено. Видозмінювати фонограми, то діло Автоелектриків.
Та какие вопросы - это сугубо личное дело, смотреть или нет в сторону коррекции, а если еще и все устраивает, то вообще было бы странно такое желание... Оставим его тем, кого что-то не устраивает :hi:

А что Вам калькулятор этот? Достаточно примитивная симуляция, так как формулы вбиты для коробки без проемов. Для одинаковой площади, соотношения сторон и высоты потолка програмка посчитает одинаковые моды что для вашего частного дома с характерными окнами и деревянным полом, что для многоэтажной панельки... Это не так. Да и степень поглощения поверхностей такое дело, плюс-минус километр. Лет двенадцать, как он добавлен в REW. Потыкать, поиграться и забыть...
Востаннє редагувалось 19 листопада 2024, 20:24 користувачем alnic, всього редагувалось 1 раз.
DIYAudio - это путешествие, а не пункт назначения!
alnic
ветеран

dukua писав: 19 листопада 2024, 18:05
alnic писав: 19 листопада 2024, 17:36 64-битный цифровой регулятор громкости
Хоть 512-разрядный, это так не работает.
Разрешение ниоткуда не возьмешь, если его не было первоначально.
Смотри как заморочились RME, которые (по непонятной причине) после чипа AKM/ESS не захотели ставить что-то типа NJW1195 или PGA2311:
1) программно отслеживают уровень повернутой ручки громкости (энкодера)
2) принимают какие-то свои опорные уровни (их несколько), ближайшие к положению ручки, за как бы "временный 0dB". Они это делают физически, с помощью группы реле.
3) этих реле количественно меньше, чем в полностью релейном регуляторе громкости.
4) между опорными уровнями они таки откусывают понемногу (по памяти в р-не до 6дБ) именно в цифре, снижая этим разрешение ненамного, по их словам, "чтобы никто этого понижения в реальности не услышал".
Реле еще и противненько пощелкивают, когда переходишь ручкой громкости на уровень более +-6дБ
И вот стали бы они со всем этим заморачиваться, когда можно было бы тупо повысить разрядность с 16 бит до 24, 32, 64 и т.п простейшей операцией перемножения, без всяких недешовых реле и непростых алгоритмов?
Не стали бы.

P.S. кстати, фотографиям низкого разрешения ужЕ научились пририсовывать недостающие пикселы - с помощью нейросетей.
Такое ПО, насколько слышал, ставит на все свежие смартфоны Самсунг и др. Для кэнонистов тоже существует уже своё ПО (пока еще платное), где нейросеть шото там прошуршивает и дорисовывает ньюансы. Вроде, к фотошопу такое же уже лепят.
Так шо такое "повышение разрядности" наверняка будет доступно и для аудио. Впрочем, я радости особой пока по этому поводу не испытываю - ретроград видно :rolleyes:
Друже, я всем искренне желаю, у кого нет хайрезов)) но есть программный регулятор громкости, чтобы это было самой серьезной проблемой для звука в их музыкальной комнате... Мой подсевший? слух мне шепчет, что по значимости это если и не атмосферные влияния, то уже довольно близко :hi:
alnic
ветеран

В рамках темы румкоррекции, но применительно к реально-физической ее отрасли, которая, как мы уже выяснили, лучше не вместо, а вместе, прошу помощь клуба. Намерен авторски опустошить фирму RPG и запилить стопку акустических панелей. В состав входит мембрана толщиной 3мм и плотностью обязательно от 1,52 и выше. Что это может быть не за все деньги мира, кроме алюминия(крайний случай)?
dukua
ветеран
Пости в темі: 38
Подякував: 4031 разів
Подякували: 8452 разів

Непрочитане повідомлення dukua »

Продолжая тему всякого умного железа в рамках топика.
Попалась на глаза картинка вроде относительно свежего Trinnov AMETHYST.
trinnov_face.JPG
Симпатичная толстая алюминиевая мордаха (из Китая, вестимо), румкоррекция, активные фильтры, etc.
All inclusive за примерно $11K.
Теперь филейная часть аппарата:
trinnov_back.jpg
:shok:
А ребята ведь не заморачиваются сильно - пихают стандартную комповую материнку прям в один ящик с аналогом!
Тут действительно пресловутому Топпингу далеко - он да такого трешняка не додумался.
Причем интересно, где они сейчас находят такой лютый комповый винтаж?
Из техданных: RAM : 1GB DDR3 и "тихоходные вентиляторы" :rofl:

Так шо видение "хаенда" в мире разделилось весьма антагонистически: кто-то с сахарным диабетом легко слышит направление проводников длиной сантиметр, кто-то с легкой сосудистой дистонией не слышит понижения цифровой разрядности (Саша, это не намек, друже :hi: ), а вот покупатели "хаенда" от Триннов - так те не слышат даже вентиляторов :biggrin:
Expectation bias is very real, and nobody is immune.
alnic
ветеран

Этот коробок стоит $11К? :shok: Впрочем, декларативный отказ от готовых коробок еще до старта избавляет от необходимости вникать в подробности чьей-то бизнес-модели на тихих вентиляторах. За регулятор я на свой счет ничего не приму, так как это не мое, мне подбросили(с) У меня вообще в жизни было три регулятора громкости: сначала альпс, потом нанокристалл аморфный от Tribute, а сейчас какая-то ручка в маранце, не знаю ее устройства :biggrin:
UncleStas
слухач
Пости в темі: 25
Подякував: 376 разів
Подякували: 454 разів
Вік: 70

Непрочитане повідомлення UncleStas »

dukua писав: 19 листопада 2024, 14:03 если исходный материал - 16 бит 44.1кГц, то шо там ни выдумывай, в какие DSD его ни перегоняй - а потеря разрешения при "цифровой" громкости - существенная, особенно если громкость снижена сильно от цифрового максимума 0dB.
...на бездоказове твердження - така ж безоказова відповідь: помиляєтесь :rolleyes:

Чи буде втрата деталей - залежить від реалізації, так що програвачі будуть втрачати, на відміну від вигравачів, які можуть і не втрачати. А можуть ще й, наприклад, адаптивну тон-компенсацію забабахати;).

Основна незручність, як на мене: щоб мати матеріальну крутилку доведеться ставити якусь спец-залізячку зі своїми драйверами, які можуть виявитися глючними.

Щодо цифрових 0дБ. Є така біда - intersample over.

Рекомендують мати хоча б 3дБ запасу (тобто "цифровий" рівень не повинен перевищувати -3дБ).
Кажуть, що бувать треки, для яких потрібно і -6дБ.
dukua
ветеран

UncleStas писав: 20 листопада 2024, 18:32 помиляєтесь
В смысле - бездоказова?
А зачем я тут распинался о том, как сложно делали свою громкость RME?
Зачем, прости хоспадя, Топпинг сначала выпускает свой верхний ЦАП на ess9038Pro (со "встроенной" в чип цапа регулировкой), а чуть позже ровно в таком же дизайне выпускает предусилитель на полноценной релейной громкости (от которого, кстати, в восторге Stereophile)?
Этого мало?
Ну тогда обьясните, будьте так любезны, хоть в общих словах идею, а не просто "а Шапокляк против!" ))
С учетом исходника в 16 бит 44.1кГц.

P.S. -3дБ - да, тут возражений нет. Так обычно и мастерят хорошие записи, а не ровно под 0дБ.
UncleStas
слухач

dukua писав: 20 листопада 2024, 19:38 ...громкость RME
...Топпинг ... ЦАП на ess9038Pro
Це - приклади програвачів, яким не вдалося.
Моє припущення про причини фіаско - вдала реалізація потребує бІльших обчислювальних потужностей ніж ті, які ці хардверні команди могли б запхнути всередину коробки ЦАПа. А може просто - не дуже й хотіли...

Нам треба довести існування - для цього достатньо навести "живі" приклади вдалих реалізацій. Ті, що відомі мені, це:
- JRiver (див. посилання на Мітча Барнета);
- HQPlayer - зараз у мене в ньому -30дБ, і прєд на максимумі.

...можливо ще Roon, не знаю...
...а ще можливо і cPlay, бо знаю що тамтешній РГ успішно якийсь час використовув колега Снарк (сам я тоді був палким прихильником біт-перфекта :biggrin: , так що не пробував)

Ну тобто, будь-яка обробка має відбуватися принаймі в double float форматі (64-bit), а це 53 біти мантиси, що дає точність 15-17 десятичних знаків. А є ще extended fload (80-bit). A спеки RISC-V говорять про quad float 128-bit.

Якось так
dukua
ветеран

UncleStas писав: 20 листопада 2024, 21:49...JRiver....
Слухайте, давайте зробимо так.
Я зараз додам ще pdf від самого ESS, який (як на мене) є їх лекцією у якомось кіндергардені кремнієвой долини, не інакше.
Тобто я потім (завтра чи піздніше) поясню свою думку, саме чому я вважаю цю презентацію звіздежом та перекрученням дійсності.
І заодно - й чому ніякі обчислювальні потужності хуч у 32 бітах, хуч у 512 реальну справу не покращать - особливо у випадку [багатьох] вінтажних цапів та редбука.
:hi:

Hint: поки що можна згадати, як же ж "гарно" грає двубітна Жовта подводна лодка від пана Нікітіна.
Вкладення
digital-vs-analog-volume-control_by_ess.pdf
(1.08 МіБ) Завантажено 19 разів
UncleStas
слухач

dukua писав: 20 листопада 2024, 22:20 можна згадати, як же ж "гарно" грає двубітна Жовта подводна лодка від пана Нікітіна.
можна ж не тільки згадати, можна і порівняти з оригіналом на рівні... скільки? -84дБ?
Чи скільки там лишилося в 2х бітах?

Це буде чесний батл "ЦАПоРГ vs. СофтоРГ"?

ПС. Доречі, наск. я пам'ятаю, в 2х бітах по рукам ходив 25сек фрагмент When I`m 64 з Сержанта Пеппера.
2-бітної YS у мене немає
dukua
ветеран

UncleStas писав: 20 листопада 2024, 23:22 When I`m 64 з Сержанта Пеппера
О, ну то в неме вже склероз, сорі
dukua
ветеран

Ну ок, давайте про розрядність та її достатність.
Лонгрід.

У Java (і ще інших мовах) є такий тип даних, як BIGDECIMAL -де тільки ступінь числа має 32 розрядa.
І ще - тип дуже великих цілих - BIGINTEGER. Настільки величезних (у сенсі розрядності, і, відповідно, абсолютної величини), що не вистачає всіх атомів нашого Всесвіту, щоб забити його догори.
З ними можуть проводитися основні математичні операції – з такою само міжгалактичною точністю.

А тепер представимо автоматичні гаражні ворота, і їх господаря, який, наприклад, хоче прибрати щілину - він розрахував її ширину в Java, в числах розмірності 512 мільярдів розрядів BIGINTEGER.
Ширина щілини за його розрахунками склала одну квадрильйонну частину атома водню.
Тепер справа за «малим» – натиснути на кнопку, давши виконавчим механізмам команду дозакрити двері на цю величину :biggrin:

Tе саме відбувається і з цифровим регулюванням гучності.
У 32 бітах усередині ESS, чи у 64 бітах JRiver, чи 128 бітах нових версій Soundforge і т.д.
Тобто в тому вакуумному всесвіті дійсно можна як завгодно точно обробляти (знижувати) гучність - залишок не загубиться у шумах, скільки б мізерним він не був.

У цифровій техніці співвідношення сигнал-шум (SNR) = один біт інформації на кожні 6дБ.
Таким чином, теоретичні цифри SNR (без будь-яких вуду типу нойзшейпінга тощо) становлять:
16 біт Х 6 дБ = 96 дБ – для редбука,
24 Х 6 = 144 дБ для 24-бітних апаратів,
для 32-бітних цапів – взагалі, як кажуть, "гаси світло",
і тд.

А тепер – до реального життя.
Табличку чесно вкрав на сайті altor (нашого колишнього земляка-харків'янина).
ENOB - це реальна кількість біт, а не з пачпорту чи гламурного глянця:
ENOB DACs.JPG
Так ось, наприклад власник вінтажного ЦАП на TDA1543 вирішив знизити гучність в JRiver на 48 дБ.
Джейрівер із завданням впорається на відмінно (у чому я ні секунди ніколи й не сумнівався), і віддасть остаток бітів на ЦАП. На якому з його реальной розподільной здатності в 12 біт треба ще відняти 48/6 = 8 біт. Власнику на прослуховування залишиться шикарні аж 5 бітів, уряяя! Мовляв, слухай Травіату на Дойче Грамафоні, не обляпайся.

Не приховую, є ще купа супутніх життєвих питань, які можна обговорювати вічно до втрати пульсу.
Наприклад, якa реальнa розподільна здатність вуха на малих гучностях?
Який шумовий п'єдистал типової хрущовці з вікнами на проспект?
Або, наприклад: як вдається шановним вінільщикам радіти життю з розподільчою здатністю кращих з їх вінілових систем максимум у 10-12 бітів (у еквіваленті). Це вже не кажучи за касети.
І т.д. і т.п.

:hi:
koba
ветеран
Пости в темі: 1
Подякував: 3842 разів
Подякували: 3744 разів
Вік: 55

Непрочитане повідомлення koba »

dukua писав: 21 листопада 2024, 12:47
UncleStas писав: 20 листопада 2024, 23:22 When I`m 64 з Сержанта Пеппера
О, ну то в неме вже склероз, сорі
Тре з цим щось робити... :biggrin: 11 травня 2023 20:08
koba писав: 11 травня 2023, 20:08
dukua писав:
P.S.
двухбитная "Желтая Подводная Лодка" от пана Никитина - тоже годится для этих целей.
When I'm 64
Зе: вы сделали это вместе!
alnic
ветеран

Короче, если вернуться к реальной реальной жизни, при которой в народном стримерке с его 9018 сидят около 20 бит, в поисках комфорта для ушей способных опуститься до разрешения редбука - я на это сознательно более, чем готов :hi:

В целом респект и благодарность коллегам, за понятные объяснения по вопросу, позволяющие сориентироваться, определиться в нем и двигаться дальше. Все интересное - уверен, впереди.
UncleStas
слухач

dukua писав: 21 листопада 2024, 13:03 А тепер – до реального життя.
Табличку чесно вкрав на сайті altor (нашого колишнього земляка-харків'янина).
ENOB - це реальна кількість біт, а не з пачпорту чи гламурного глянця:
ENOB DACs.JPG
Саме через ENOB я вже роки 3 як втратив будь-який інтерес як до вінтажних ЦАП-чіпів, так і до _відтворення_ в форматі РСМ, наголошую, що не до РСМ-фонограм як таких, а до всякого роду "залізного" мультибіту. Наразі перспективним для мене виглядають 1-бітні формати відтворення - dsd256, dsd512, dsd1024 з перетворенням "на льоту" PCM-DSD.
:rolleyes:
До такої архітектури легко прикручуються і рум-корекція, і таргет респонси, і регулятори гучності, і цифрові кроси, і даунмікс стерео-моно, і навіть RIAA-корекція (при наявності АЦП).
dukua
ветеран

UncleStas писав: 21 листопада 2024, 16:25 з перетворенням "на льоту" PCM-DSD
Наскільки це ресурсоємка справа?
Наприклад, РСМ 44.1 -> DSD 512?
Пам`ятаю, пробував апсемплити (кратно 2) до 172К або 192К. Щось навіть писав тут на форумі.
Ну, не погано (на конкретному RME).

А взагалі-то, пан alnic правий принципіально - на багато ціфрових ньюансів можна забити толстий болт, й зосередитися на акустіці та кімнаті.
Тобто як раз на темі цього треда.
:drinks:
UncleStas
слухач

Я юзАю HQPlayer Desktop в демо-режимі.
В роботі плейера задіяні мінімум 2 процеси:
- апсемлінг (filter); фільтри різні, їх зараз 68 штук, різної довжини і, відповідно, з різними апетитами;
- перетворення рсм-дсд (modulator); цих зараз 30 штук, у них апетити теж відрізняються.

Компи можуть використвуваться різні, в діапазоні від RaspberryPi4 до і9-14900+NVidia RTX4090 з водянкою, і щось проскакувало про конфіг з 2 відеокартами.

Зараз у мене і3-13100 (купувався як тимчасовий до появи і7-14700К або і9-14900К, ... але ніщо так не постійне як тимчасове :)
На ньому я можу юзАти мабуть десь половину фільтрів (всі, або майже всі, що орієнтовані на класику і джаз) і більшість модуляторів для dsd256. 128 i 256 - це те, що вміє ess9038pro вивести прямо, без додаткової внутрішньої обробки, хоча може прийняти і 512.

Це - просто в режимі стерео-плейера, без усяких рум-корекцій, дак-корекцій і таке інше. Додаткова обробка потребує додаткових ресурсів, так що краще мати запас.

П.С. В останній (вчорашній) версії з'явилась можливість (сінхронно?) виводити на декілька ЦАПів.Ця фіча, наскільки я зрозумів на перший погляд, орієнтована на мульти-рум. Але може вдастся на ній організувати і цифровий крос? І тоді справа буде лише в обчислювальній потужності ;)
Востаннє редагувалось 21 листопада 2024, 21:33 користувачем UncleStas, всього редагувалось 1 раз.
dukua
ветеран

UncleStas писав: 21 листопада 2024, 20:57 Але може вдастся на ній організувати і цифровий крос?
Держите нас в курсе, плизз.
alnic
ветеран

Пока мы рассматривали конвольвер, интегрированный в плеер. Тот же Рун, это семь каналов конволюции, поэтому я на него даже не смотрю, если есть Ривер с его восемью. Разумеется, из-за прицела на четырехполосное стерео. При этом тот же Ривер обещает загнуться, а один из лучших плееров, HQ, как выясняется, только вчера обзавелся собственной многоканалкой. Полагаю, это не только и не столько для мультирума, сколько для домкино, как и в Ривере, то есть - полный вперед. Но есть и альтернативный вариант - отдельный программный конвольвер, цепляемый к любому понравившемуся плееру.
dukua
ветеран

Любопытно.
До этого еще никому [всерьез] не удавалось синхронизировать USB-цапы.
Если честно, то не понимаю, как вообще можно синхронизировать асинхронные устройства :blush:
Даже само их название говорит об этом :)
UncleStas
слухач

alnic писав: 21 листопада 2024, 22:00 HQ, как выясняется, только вчера обзавелся собственной многоканалкой.
Ні, каналів там, з точки зору софта, може бути чи то 16, чи то взагалі 128, було б залізо.
Недавно з'явилась, я так зрозумів, можливість ті канали розподіляти між різними ЦАПами, поки що тільки під Лінуксом. Так би мовити, мульти-канальність обтяжилась мульти-девайсністю.

Може я й помилився, бо особливо не вникав - мені воно зараз не на часі. А кому треба - розбереться ;)
Lecter
учасник
Пости в темі: 2
Подякував: 418 разів
Подякували: 181 разів

Непрочитане повідомлення Lecter »

alnic писав: 20 листопада 2024, 13:58 Этот коробок стоит $11К? :shok: Впрочем, декларативный отказ от готовых коробок еще до старта избавляет от необходимости вникать в подробности чьей-то бизнес-модели на тихих вентиляторах. За регулятор я на свой счет ничего не приму, так как это не мое, мне подбросили(с) У меня вообще в жизни было три регулятора громкости: сначала альпс, потом нанокристалл аморфный от Tribute, а сейчас какая-то ручка в маранце, не знаю ее устройства :biggrin:
Обсуждать коробочку за много денег по картинкам, такое себе занятие...а вот регулятор громкости совсем другое дело.
Я много лет пользовался на лампе таким,
76.jpg
но в последнее время начал он шуршать жутко и пропадать звук в канал на разных положениях. Купил альпс на замену и думаю теперь на сколько ж звук ухудшится. :cray: Знаю, что надо разбирать, чистить но я этим точно заморачиваться не буду.. :nea:
dukua
ветеран

Включите альпс как L-pad, ему резко получшает.
Правда входной импеданс будет гулять тудыть-сюдыть - в зависимости от громкости.
Но нормальным современным источникам с хорошими ОУ на выходе - это пофигу.

А вообще, Вам ли жаловаться на жЫзню - со стерео регулятором?
Их - двуканальных регуляторов - как собак нерезаных.
alnic
ветеран

Lecter писав: 22 листопада 2024, 09:21
alnic писав: 20 листопада 2024, 13:58 Этот коробок стоит $11К? :shok: Впрочем, декларативный отказ от готовых коробок еще до старта избавляет от необходимости вникать в подробности чьей-то бизнес-модели на тихих вентиляторах. За регулятор я на свой счет ничего не приму, так как это не мое, мне подбросили(с) У меня вообще в жизни было три регулятора громкости: сначала альпс, потом нанокристалл аморфный от Tribute, а сейчас какая-то ручка в маранце, не знаю ее устройства :biggrin:
Обсуждать коробочку за много денег по картинкам, такое себе занятие...а вот регулятор громкости совсем другое дело.
Нет никаких проблем, обсуждать что-либо по картинкам - они могут быть гораздо информативнее иных субъективных оценок. Конечно, если немного к этому готов. Например, коробочка за 11К - это не что иное, как обычный многоканальный юсб-интерфейс и примитивный комп, засунутые в один корпус, все вместе - до штуки. В остальные десять оценена тринновская математика и ступенчатая маржа продажной цепочки. Или ваш РГ, действительно другое дело - это дешевая китайская крутилка, с такими же резисторами, с шагом в 3-4? дБ. Чистить там нечего, просто в ведро :cray: У меня есть таких жменя, с ламповых времен - для макетов... Картинки - это просто триггеры, достающие из памяти реальные познания, опирающиеся на опыт, не надо о них пренебрежительно, они ценнее любого художественного свиста.
UncleStas
слухач

dukua писав: 21 листопада 2024, 23:05 Если честно, то не понимаю, как вообще можно синхронизировать асинхронные устройства :blush:
Даже само их название говорит об этом :)
USB-інтерфейс хост-девайс є асінхронним.
Що ніяк не впливає на питання синхронізації хостів між собою.

Там ЦАПи підключені не напряму до сервера з HQPlayer Embedded, а по мережі через так звані NAA (Network Audio Adapter), і синхронізуються саме NAA.
Відповісти

Повернутись до “Аудіотехніка”