кабелі в системі

Обговорення аудіо апаратури та компонентів
yahennadiy
ветеран
Пости в темі: 64
Подякував: 2556 разів
Подякували: 2718 разів
Вік: 62

Re: кабелі в системі

Непрочитане повідомлення yahennadiy »

Де?
Я просто, іноді, слухаю музику...
Eugene
ветеран
Пости в темі: 16
Подякував: 2 разів
Подякували: 7000 разів
Контактна інформація:

Непрочитане повідомлення Eugene »

yahennadiy писав: 02 квітня 2024, 15:39 Пайка ж, також, зовсім не ідеальний спосіб з'єднання. Вимушений, швидше. А іншого, такого ж зручного, немає. Питомий опір олова в сім разів більше, ніж міді. Свинця (того, що у припої) - у тринадцять...
Ну, чому, в 60-х роках була апаратура (і досить складна), у тому числі і побутова, в якій використовувалося зварювання виведеннь елементів замість пайки. Я зустрічав такі пристрої. Надійно, технологічно, швидко – але, чомусь надалі відмовилися.

Щодо обтиску - там потрібні величезні зусилля для отримання монолітного з'єднання, і достатня товщина гільзи. З досвіду - обтискання наконечників ручним гідравлічним пресом (виходило зусилля близько 3 тонн на сантиметр на цьому розмірі оправки), не дає монолітного шматка міді.
Крім того, цей монолітний шматок не повинен закінчуватися на краю гільзи (глибше), і існує питання оксидів на окремій жилі.

У принципі, є технологія спільного використання ультразвуку та тиску, яка ніби знижує необхідний тиск і вирішує ще якісь питання.

З повагою.
Noraez
учасник
Пости в темі: 5
Подякував: 125 разів
Подякували: 90 разів

Непрочитане повідомлення Noraez »

yahennadiy писав: 02 квітня 2024, 16:53
P.S. Cardas не рекламую
почав дивитися з 21 хвилини
гарна антіреклама для тих, хто розуміється
при збиранні ніде не користуються рукавичками
робітник чистить жилки у машині, потім голими руками скручує то, шо начистив
жир з пальців мабудь дуже гарний супер провідник току та запобігає окисленню під термотрубками :biggrin:
а потім ще поїсти жменькою свіженький попкорн за робочим столом...
yahennadiy
ветеран

Eugene писав: 02 квітня 2024, 20:30 Ну, чому, в 60-х роках була апаратура (і досить складна), у тому числі і побутова, в якій використовувалося зварювання виведеннь елементів замість пайки. Я зустрічав такі пристрої. Надійно, технологічно, швидко – але, чомусь надалі відмовилися.

Щодо обтиску - там потрібні величезні зусилля для отримання монолітного з'єднання, і достатня товщина гільзи. З досвіду - обтискання наконечників ручним гідравлічним пресом (виходило зусилля близько 3 тонн на сантиметр на цьому розмірі оправки), не дає монолітного шматка міді...
Так, зварювання використовувалося. Я, також, це зустрічав. Як і кабелі. Тоді широко використовувався ще такий тип з'єднання, як накручування одножильного провідника на чотиригранний стрижень. Корзини для печатних плат так робилися. Дуже надійний спосіб, до речі. Там, дійсно, дифузія відбувалася. Щоб зняти цей провідник, його буквально відривати доводилося.
У Cardas у ролику, що я навів, звучало про 10000 фунтів на сантиметр. То ж, так, можливо три тонни недостатньо. При цьому, BNC роз'єми обтискаються ручним інструментом і це працює. Довго та надійно.
Мова про те, що способів з'єднання більше, ніж один (пайка), до якого ми всі звикли. Жоден з них не ідеальний. Як і пайка... :hi:
yahennadiy
ветеран

Noraez писав: 02 квітня 2024, 20:33 ...жир з пальців мабудь дуже гарний супер провідник току та запобігає окисленню під термотрубками...
Так, купляти Cardas я не закликаю. :) Я про тип з'єднання...
Eugene
ветеран
Контактна інформація:

Noraez писав: 02 квітня 2024, 20:33 робітник чистить жилки у машині, потім голими руками скручує то, шо начистив
Перед опресовуванням силових роз'ємів - провідники змащуються спеціальним мастилом. Схоже на вазелін з якимось наповнювачем.
Багато речей - зовсім не очевидні, як і їх можливий вплив.

З повагою.
Noraez
учасник

yahennadiy писав: 02 квітня 2024, 21:01 Тоді широко використовувався ще такий тип з'єднання, як накручування одножильного провідника на чотиригранний стрижень.
він і зараз використовується у західній авіоніці
yahennadiy писав: 02 квітня 2024, 21:04 Так, купляти Cardas я не закликаю. :)
до вас ніяких питань! я про культуру виробництва
Востаннє редагувалось 03 квітня 2024, 00:42 користувачем Noraez, всього редагувалось 1 раз.
Noraez
учасник

Eugene писав: 02 квітня 2024, 21:18
Noraez писав: 02 квітня 2024, 20:33 робітник чистить жилки у машині, потім голими руками скручує то, шо начистив
Перед опресовуванням силових роз'ємів - провідники змащуються спеціальним мастилом. Схоже на вазелін з якимось наповнювачем.
Багато речей - зовсім не очевидні, як і їх можливий вплив.

З повагою.
то рідкий сілікон з тальком, я купляв таке для трифазних кабелів, змащується від корозії та для того, щоб максимально запобігти діфузії і можна було легко демонтувати термінал
але ж залишки жиру він не знімає!
пам'ятаєтся, саморобні акустичні кабелі з моножил полірували до дзеркала під повітряний дієлектрик
а у кардасівців така халепа :biggrin:
ВА67
слухач
Пости в темі: 32
Подякував: 117 разів
Подякували: 171 разів
Вік: 57

Непрочитане повідомлення ВА67 »

dukua писав: 02 квітня 2024, 10:08
yahennadiy писав: 02 квітня 2024, 06:54 чому ви вирішили, що мене можуть цікавити приватні стосунки з вами?
Вы, к сожалению, не один такой, и это видно его стандартный стиль - попытаться создать подковерную коалицию "давайте дружить вместе против них". И весь этот трешняк, в целом, сильно удручает.
Мені доказував, що не москаль. Що з Тернопільщини.
yahennadiy
ветеран

Noraez писав: 03 квітня 2024, 00:27 він і зараз використовується у західній авіоніці
Цікаво. А з'єднання, справді, дуже надійне. Кожна точка контакту моножили та грані стрижня - точка дифузії. І робиться просто. Не можу сказати, що дешево, ручний труд все ж. Мені довелося пару таких з'єднань і самому накрутити колись. :hi:
yahennadiy
ветеран

ВА67 писав: 03 квітня 2024, 04:18 Мені доказував, що не москаль. Що з Тернопільщини.
Схоже, активне приватне листування, як спосіб комунікації, дійсно, паном "ніяким не експертом" широко використовується тут. Звідси і його звернення на зразок "Друже ****"? Кілька актів листування і все... "Друже". Не відкрутитися... :biggrin:
jra7
слухач
Пости в темі: 89
Подякував: 230 разів
Подякували: 189 разів

Непрочитане повідомлення jra7 »

При накрутці роз"єми громіздкі, тому невпевнений , що використовуються сьогодні .
The
учасник
Пости в темі: 14
Подякував: 436 разів
Подякували: 184 разів

Непрочитане повідомлення The »

Хто слухав Дуелундівську срібну стрічку в якості міжблока? Які враження?
Знімок екрана 2024-04-07 о 09.44.20.png
jra7
слухач
Пости в темі: 89
Подякував: 230 разів
Подякували: 189 разів

Непрочитане повідомлення jra7 »

The писав: 07 квітня 2024, 08:44 Хто слухав Дуелундівську срібну стрічку в якості міжблока? Які враження?
Враження від стрічки можуть бути дуже різні в залежності від конекторів --- золото , родій , срібло . У себе фурутеч срібло на цифру , чіпляв фурутеч рца золото і родій , родій підійшов, вбт срібло 0110 ну ніяк ніде не заходить . І одночасно це все ще залежить і від акустики і підсилення . Тобто чужа оцінка дуже і дуже суб"єктивна і тільки до відома ! Імхо
The
учасник
Пости в темі: 14
Подякував: 436 разів
Подякували: 184 разів

Непрочитане повідомлення The »

jra7 писав: 07 квітня 2024, 09:48
The писав: 07 квітня 2024, 08:44 Хто слухав Дуелундівську срібну стрічку в якості міжблока? Які враження?
Враження від стрічки можуть бути дуже різні в залежності від конекторів --- золото , родій , срібло . У себе фурутеч срібло на цифру , чіпляв фурутеч рца золото і родій , родій підійшов, вбт срібло 0110 ну ніяк ніде не заходить . І одночасно це все ще залежить і від акустики і підсилення . Тобто чужа оцінка дуже і дуже суб"єктивна і тільки до відома ! Імхо
Взагалом було б цікаво чути відповідь у форматі - кабель та конектори такі то, в такій то системі, між такими компонентами дали наступний результат.
yahennadiy
ветеран

До питання, чи є аудіо кабелі приймальними (і передавальними!) антенами. Колись ми цей момент обговорювали, здається, трохи.
Є.
На фото випадковий шматок коаксіального кабелю 75 Ом. Так, це відеокабель, так, другий кінець "в повітрі", втім, це не важливо зараз, насправді.
Множинний набір частот з SWR (коефіцієнт стоячої хвилі) на рівні 2.3 - 2.6
Зовсім не така вже погана антена у широкому діапазоні електромагнітного сміття. :)
Можливо, колись зроблю правильні перехідники. Зможу подивитися на RCA кабелі різної конструкції. Брендові та не тільки. Думаю, там, також, все буде добре. :biggrin:
:hi:
Вкладення
75Ohm.jpg
kvv
ветеран
Пости в темі: 102
Подякував: 833 разів
Подякували: 1764 разів
Вік: 52

Непрочитане повідомлення kvv »

Для корректности нужно бы второй конец нагрузить - если это предполагаемый выход устройства- источника, то 50---500 Ом
Настоящее счастье не должно зависеть от кого-то... Оно должно быть только твоим. Жить внутри...
yahennadiy
ветеран

Так, звичайно. Або на 10 - 100 кОм. Втім, це вже про реальне життя кабелю в конкретній системі. А сам по собі, він є антеною. :hi:
Yuri S
ветеран
Пости в темі: 137
Подякував: 2682 разів
Подякували: 1824 разів
Вік: 58

Непрочитане повідомлення Yuri S »

Сами по себе пассатижи - тоже молоток)))
Делить по честному - поровну не получится (с)
yahennadiy
ветеран

Навантаження 100 кОм. Ще цікавіше. КСХ від 1.6...
Цілком собі "молоток". :)
Вкладення
Load 100 kOhm.jpg
mirek
ветеран
Пости в темі: 1
Подякував: 732 разів
Подякували: 1274 разів

Непрочитане повідомлення mirek »

Звідки ви робите висновок про цей кабель як про антену. І який взагалі зміст фрази «…набір частот з SWR…»?
yahennadiy
ветеран

А що та як з написаного зрозуміли ви?
Eugene
ветеран
Контактна інформація:

yahennadiy писав: 02 червня 2024, 15:04 Так, звичайно. Або на 10 - 100 кОм. Втім, це вже про реальне життя кабелю в конкретній системі. А сам по собі, він є антеною. :hi:
Будь-який не екранований компонент – це антенна.

З повагою.

P.S. Я теж не зрозумів про що взагалі йдеться - SWR
yahennadiy
ветеран

Екран, також, ж є провідником. Відповідно, антеною. Він ще й об'ємний.
Коротко (дозволите?) про SWR (Standing Wave Ratio), він ж КСХ (Коефіцієнт Стоячої Хвилі). Це тільки одна з характеристик антени, звичайно. Втім, дозволяє на практиці оцінити ефективність антени на заданій частоті. Достатньо, тільки, мати векторний аналізатор. Ідеальне значення КСХ = 1.0
Щось, що має КСХ в діапазоні 1.0 - 2.0 на заданій частоті є ефективною антеною, можливо, навіть, спроектованою та зробленою саме для того, щоб бути антеною.
В даному випадку, замір випадкового шмату кабелю показав наявність групи частот з КСХ від 1.6
Відповідно, цей шматок кабелю здатен бути ефективною антеною у широкому діапазоні частот, приймати все, що є на цих частотах і транслювати це на вхід наступного компоненту системи. Що буде з всім цим далі залежить від компоненту. Це, якщо розглядати цей кабель як приймальну антену.
Але, можна його розглядати й як антену передавальну. В залежності від застосування, звичайно. Якщо це був би міжблок від попереднього підсилювача до підсилювача потужності, то, цілком, можна. Взагалі, при сигналі в кілька мВт потужності вже можна думати про вплив такого кабелю на інші кабелі та компоненти системи. Вихід попереднього підсилювача, цілком, може мати характеристику вихідного сигналу 29dBu. Достатньо для кількох десятків мВт.
З цього легко можна зробити висновок, що всі наші кабелі мають якийсь вплив на всі інші кабелі та на всі компоненти...
Це якщо коротко... :hi:
Александр Ю.
новенький
Пости в темі: 6
Подякували: 7 разів
Вік: 59

Непрочитане повідомлення Александр Ю. »

yahennadiy писав: 03 червня 2024, 07:42 Екран, також, ж є провідником. Відповідно, антеною. Він ще й об'ємний.
...
Якщо екран коасиального кабеля використовується в якості зворотньго провідника, то ніякого випромінювання не відбувається, все магнітне поле, котре продуцює зовнішній провідник, повністю компенсується полем внутрішнього провідника. Магнітне поле сконцентровано між прямим і зворотнім провідниками
Відповісти

Повернутись до “Аудіотехніка”